PORODIČNI BIZNIS

Prave mašine za rezanje i cijepanje drva

U programu i mašinska obrada metala, kovanje, presovanje, stancovanje, valjanje metala, metalurgija praha

Otac i sin Simikić. N. Simić

Piše: N. Simić / Avaz.ba

18.12.2019

Privatno preduzeće GSG-METAL prije tri godine osnovao je Grozdan Simikić mlađi s ocem Grozdanom, a njihove mašine već su pronašle tržište u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Ručni rad

-Proizvodni program je uglavnom baziran na proizvodnju mašina za rezanje i cijepanje drva i za pilane. Kako je vrijeme teklo, preduzeće se proširilo proizvodnim programom kao što su mašinska obrada metala, kovanje, presovanje, stancovanje, valjanje metala, metalurgiju praha - priča mlađi Grozdan, koji je po zanimanju metalski bravar. 

Kao i većina mladih, imao je priliku da radi u firmama na području Dervente, ali i mogućnost da ode iz zemlje.

-Kad čovjek hoće da radi, onda može da ostvari svoj san. Nakon školovanja, odmah sam počeo raditi i baviti se onim šta sam učio. Možda bih u svijetu imao višu plaću, ali zadovoljstva koje sada imam teško. Ovdje radim kod kuće, imam vremena za prijatelje, imam slobodu - govori Simikić.


Sin Grozdan zadovoljan. N. Simić

Dodaje da preduzeće nastoji kvalitetom svojih proizvoda osiguravati konkurentnost na raznim tržištima, a cijenom te drugim segmentima omogućiti dugotrajni opstanak na tržištu, što u današnjim uvjetima nije nimalo jednostavno.

-Sve je ručni rad. Do sada nije bilo pomoći i sve smo uradili sami. U pregovorima smo s jednom njemačkom firmom da za njih radimo serijsku proizvodnju određenih dijelova za građevinske i druge radne mašine. Ukoliko dođe do realizacije tog posla, morat ćemo da zaposlimo još ljudi, jer nećemo nas dvojica moći sve stići - dodaje mlađi Simikić.

Rad kod kuće

Njegov otac Grozdan, sada 55-godišnjak, kaže da je radio 12 godina u Tvornici cijevi „Unis“ Derventa, zatim u još nekim privatnim preduzećima, a sada radi sa sinom u vlastitom pogonu.

U planu kupovina CNC mašine

- Prijavljeni smo, uplaćujemo obaveze, radimo kod kuće i to je najvažnije. U planu imamo kupovinu CNC mašine jer će biti potrebna u proizvodnji. Moramo i trafostanicu kupovati jer nam problem predstavlja napon struje koji sada imamo - kaže stariji Simikić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.