OGROMNA ŠTETA

Nakon nevremena: U zapadnoj Hercegovini najviše stradali vinogradi i nasadi duhana

Nakon Širokog Brijega stanje prirodne nesreće će vjerovatno proglasiti i u Grudama

Široki Brijeg: Posljedice nevremena. CZ ZHK

Meliha Smajkic

15.6.2024

Nakon Širokog Brijega, u ponedjeljak će, najvjerovatnije, i u Grudama biti proglašeno stanje prirodne nesreće.

Komisija za procjenu štete je, kako je rečeno, obišla teren i izvršila uviđaj prikupljanjem informacija o stanju štete na poljoprivrednim površinama te će o tome sačiniti informaciju koju će na sjednici u ponedjeljak, 17. juna razmotriti Štab civilne zaštite općine Grude i donijeti odgovorajuću odluku.

Da su najviše stradale poljopriprivredne površine potvrdio nam je Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

- U Širokom Brijegu je ogromna šteta pričinjena u brojnim voćnjacima, pogotovo, vinogradima. Također, nasadi duhana su stradali, baš u trenutku kada je trebala početi berba. Građani prijavljuju štete, a prave razmjere znat ćemo u narednim danima, budući da je rok za to osam dana - rekao nam je Martinović.

Podsjetimo, u četvrtak predvečer centar Širokog Brijega te okolna naselja, kao i dio Gruda pogodilo je snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom, vjetrom i kišom. Za 15-tak minuta stradali su brojni poljoprivredni usjevi, a zabilježeno je oštećenje i na tri automobila usljed obrušavanja stabala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.