POLITIKANTSTVO

Federalni ministar Kemal Hrnjić za "Avaz": Strategiju Novalićeve vlade oborila SDA

Ministar je iz NiP-a i nećemo je podržati, da je ministar iz SDA, ona bi je podržala, to je poražavajuće, kaže Hrnjić

Hrnjić: Ovo je katastrofa. Fena

Alen Bajramovic

9.6.2024

Ni nakon pojedinačnog izjašnjavanja Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH za period 2021. – 2027. godina nije dobila potrebnu većinu glasova delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

Više kontrola

Na taj način prolongirani su i pokušaji da se unaprijedi stanje u ovoj oblasti, prvenstveno kada je riječ o kontroli utroška poticajnih sredstava.

- Ovaj dokument je u potpunosti usaglašen sa standardima EU i usklađen sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Sve primjedbe iz revizorskih izvještaja, ali i one koje se decenijama nisu uvažavale uvrštene su u ovu strategiju. Faktički, želimo modernizirati poljoprivredu, uvesti više kontrole i približiti se EU - kaže ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBIH Kemal Hrnjić.

Strategijom je, pojašnjava, predviđen postupan prelazak na sistem poticaja koji se primjenjuju u EU, a koji je vezan za grlo u stočnom fondu, odnosno hektar obrađene zemlje, kako bi se izbjegao scenarij koji je doživjela Hrvatska, da s pristupanjem EU i primjenom zajedničke poljoprivredne politike EU izgubi veći dio stočnog fonda.

Preko leđa

Strategija je dobila podršku Odbora za poljoprivredu u oba Doma Parlamenta Federacije BiH i jednoglasno usvojena u Klubu Bošnjaka.

- A onda Bošnjaci nisu glasali za nju. Ministar je iz NiP-a i nećemo je podržati, da je ministar iz SDA, ona bi je podržala. To je poražavajuće, jer ne vodimo računa o građanima, poljoprivrednicima, već ličnom političkom imidžu. Gotovo 95 posto ove strategije je radila Vlada s Fadilom Novalićem na čelu i ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem. Obojica iz SDA. SDA je tako oborila svoju strategiju, što je čisto politikantstvo. Opozicija je iskoristila moment da se preko leđa poljoprivrednika obračuna s ministrom, što je katastrofalno - ističe Hrnjić.

Kontrola svake marke

“Avaz” je nedavno objavio podatke da je, prema izvještajima Ureda za reviziju institucija u FBiH, samo u periodu od 2020. do 2022. godine iz federalnog i kantonalnih budžeta za poticaje poljoprivredi izdvojen oko 381 milion maraka, ali da proizvodnja nije rasla, već je u nekim segmentima čak i padala.

- Javnost zna da su ta sredstva dijeljena na svakakve načine, koji nisu bili na obraz tadašnjim politikama. Svi su u tome učestvovali, i politika, i Ministarstvo, i poljoprivrednici. Mora se uvesti kontrola, svaka marka mora doći do poljoprivrednika - navodi Hrnjić.

 

     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.