USUSRET LOKALNIM IZBORIMA

Buran sastanak završen bez dogovora: Trojka na velikom ispitu zbog dvije kandidature

Sastanku su prisustvovali i najviši funkcioneri SDP-a, NiP-a i Naše stranke, ali uprkos tome, dogovor se nije uspio postići

Benjamina Karić i Srđan Mandić. Facebook

E. Ć.

7.6.2024

Buran sastanak šefova kantonalnih stranaka koje čine trojku završen je danas bez dogovora.

Sastanku su prisustvovali i najviši funkcioneri SDP-a, NiP-a i Naše stranke, ali uprkos tome, dogovor se nije uspio postići, te još uvijek nema saglasnosti oko zajedničkih kandidata za lokalne izbore koji nas očekuju ove godine.

Kako smo ranije pisali, Mandić je već duži vremenski period u sukobu s općinskim odborom NiP-a na čelu s Jasminom Ademovićem koji je neuspješno, krajem prošle godine, pokušao da pokrene njegov opoziv.

Teško je očekivati da Mandić, koji je na posljednjim izborima bio zajednički kandidat trojke, dobije podršku od općinskog odbora ove stranke za još jednu kandidaturu za načelnika.

Ranije je u razgovoru za "Avaz" rekao kako "od trojke traži i očekuje još jedan mandat".

Nezvanično, s Mandićem se nedavno sastao i lider NiP-a Elmedin Konaković, koji ga je u ime jedinstva trojke pokušao nagovoriti da odustane od kandidature i prepusti to mjesto nekome ko bi bio prihvatljiviji svima, što je navodno bilo i po volji dijelu rukvodostva u NS-u, no Mandić je odlučno odbio takav prijedlog, ističući da će, ako bude potrebno, izaći na izbore i kao nezavisni kandidat.

Ipak, prelamanje Naše stranke da uprkos svemu ide s Mandićem, baca prašinu u oči prije svega NiP-ovom odboru u Centru koji se sad nalazi u neobranom gvožđu – da li povući ručnu i ne izaći s vlastitim kandidatom ili ipak kandidirati nekog ispred NiP-a, no onda rizikovati prepuštanje općine kandidatu SDA koalicije i potencijalno rizikovati raslojavanje trojke, koje bi prevazišlo područje Općine Centar.

Dok NiP ne želi Mandića u Općini Centar, Naša stranka nije zadovoljna idejom da aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bude kandidat za Općinu Novo Sarajevo.

U svakom slučaju, kandidatura Mandića i Karić bit će veliki ispit za stabilnost i kompaktnost trojke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.