ŠUTI I RADI

Ništa od obećanja Vlade, rokovi prolaze: Minimalac od 1.000 KM ostaje pusti san

Prošla je godina od sjednice Vlade FBiH na kojoj su usvojene smjernice ekonomske politike i data obećanja o minimalnoj plaći od 1.000 KM

Set fiskalnih zakona i dalje na čekanju. Facebook

Alen Bajramovic

7.6.2024

Prošla je godina od sjednice Vlade FBiH na kojoj su usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH za period od 2024. do 2026. godine te najavljeno smanjenje opterećenja na plaću. 

Nekoliko mjeseci kasnije obećano je da će s početkom ove godine FBiH imati najniža porezna opterećenja od 28,5 posto i minimalnu plaću u iznosu od 1.000 KM.

Sve stoji

Rokovi su pomjerani, informacije iz Vlade šture i neprecizne, pa poslodavci u ovom entitetu, uz svaku radničku, jednu plaću moraju uplatiti i državi. Sve “zahvaljujući” doprinosima i porezima od gotovo 70 posto te drugim nametima, od kojih je 3.200 parafiskalnih.

- Mi nemamo nikakve zvanične informacije da se išta radi na tim zakonima. Ono što imamo jeste da Vlada FBiH ne može ići u njihovo usvajanje dok se ne osiguraju potrebna sredstva. A Vlada je mišljenja da će online fiskalizacija povećati prihode. Međutim, mi ne vidimo ni da se na tome nešto radi, tako da u ovoj godini, prema svemu sudeći, od toga nema ništa - kazao nam je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Smailbegović: Ništa mi ne znamo. Fena

Posljednje najave iz Vlade FBIH glasile su da bi set fiskalnih zakona, koji bi rasteretili privredu, te zakon o minimalnoj plaći, koji bi barem djelimično poboljšao standard radnika, trebali biti usvojeni u drugoj polovini godine.

Nema ništa

Međutim, na polovini godine, a s obzirom na rokove potrebne za javnu raspravu i parlamentarnu proceduru, evidentno je da će poslodavci i radnici ispunjenje ovog obećanja čekati do 2025.

- Uz ozbiljnu reformu, naša ekonomija i standard radnika bi mogli biti puno bolji. Do tada, imamo čvrsto obećanje da će se odluka Vlade FBiH o isplati neoporezive pomoći radnicima nastaviti do kraja godine. Nadamo se da će ispuniti to obećanje i u narednih desetak dana donijeti takvu odluku, jer, i to je bolje nego ništa - ističe Smailbegović.

Solidan kreditni rejting

Profesor Željko Rička podsjeća na enorman rast poreznih prihoda, činjenicu da nam EU nudi značajnu finansijsku podršku, da imamo solidan kreditni rejting, ali umjesto da politika prihvati i iskoristi okolnosti koje nam idu naruku, politikantstvo i nesloga nas mogu koštati budućnosti.

- Sve imamo “na izvolite”, ali mi to nećemo. Obećavaju, ali u dijelu gdje je potrebno zakone usaglašavati, međusobno se nadmudruju i jedni drugima podmeću noge. Zato ne mogu ni doći do organizovane porezne politike, koja bi omogućila 1.000 maraka radniku - ističe Rička.

Nekoliko mjeseci kasnije obećano je da će s početkom ove godine FBiH imati najniža porezna opterećenja od 28,5 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.