SEZONA VJENČANJA

Poskupljenja ih nisu zaobišla: I svadbena veselja prazne novčanike

Poštuje se cijena koja je važila na dan potpisivanja ugovora, ali u nekim većim hotelima tzv. svadbena stolica košta i do 100 KM

Mladenci na mukama zbog skupoće. Facebook

Meliha Smajkic

7.6.2024

Silna poskupljenja u gotovo svakom segmentu života nisu zaobišla ni svadbena slavlja, čija je sezona uveliko počela. Iako se u Hercegovini tzv. svadbena stolica, uglavnom, kreće između 55 i 60 KM, riječ je o cijenama koje su važile prije godinu i više, kada su se sklapali ugovori s budućim mladencima.

Broj gostiju

- Poznato je da se u Hercegovini vjenčanja zakazuju, odnosno zakupljuju svadbeni saloni, godinu i više unaprijed i ugovor se sklapa po važećim cijenama. Naravno, sve zavisi i od broja gostiju, cijena rijetko ide preko 65 KM, ali za narednu sezonu, kako sada stvari stoje, bit će povećanje za nekih pet maraka - rekao nam je Goran Marijanović, vlasnik popularnih svadbenih salona na području Mostara.

Slično nam je kazao i Stjepan Primorac, predsjednik Udruge vlasnika svadbenih salona Zapadnohercegovačkog kantona i direktor ljubuškog hotela „Bigeste“, podsjetivši na to da je cijena „po stolici“ prije dvije godine porasla za pet KM.

- Poštuje se cijena koja je važila na dan potpisivanja ugovora. Naravno da ima i onih koji mladence dovedu pred svršen čin, kada im se mjesec prije svadbe isturi nova cijena, kao što je činjenica da u većim, luksuznijim hotelima cijena stolice ide i do 100 KM - pojasnio nam je Primorac.

Međutim, u ukupnom zbiru, „stolica“ s pićem i hranom je samo jedna stavka.

Tako mladenci značajnu svotu novca moraju dati za vjenčanicu i odijela, a taj iznos uveliko prelazi 2.000 KM.

Kako smo provjerili u nekoliko salona za iznajmljivanje vjenčanica i svečanih haljina, mlade, najčešće, plaćaju 1.500 KM za vjenčanicu. Muška odijela se mogu pronaći i za 300 KM, međutim, kada se uračunaju cijene košulje, kravate, leptir-mašne, onda je taj iznos veći od 500 KM. U to treba uračunati i cipele za oboje, torbe i druge asesoare, a budući da vjenčanje podrazumijeva vjenčano prstenje, ta stavka košta oko 700 KM.

Slatki sto

Cijene naviše korigirali su i slastičari, pa svadbena torta za, naprimjer, 250 svatova, kako smo provjerili, košta između 600 i 700 KM. Brojni mladenci žele i tzv. slatki sto, usljed čega se cifra za torte i kolače značajno penje.

Muzika, fotografi, dekoracije

Ni muzika nije jeftina. Prosječan bend traži minimalno 1.500 KM, a ako su pjevači imalo poznati, taj iznos prelazi i 5.000 KM. Također, usluge fotografa minimalno koštaju 1.500 KM, a dekoracije stolova, vjenčanog buketa i slično prelaze iznos od 1.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.