SARAJEVO

Nikšić sa regionalnim menadžerom IFC-a o mogućnostima ulaganja u razvoj privrede u FBiH

Na sastanku je razgovarano o opredijeljenosti ove finansijske institucije

Nikšić sa regionalnim menadžerom IFC-a. Ured Vlade FBiH

FENA

6.6.2024

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za zapadni Balkan Nicolasom Marquierom koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Finansiranje 

Na sastanku je razgovarano o opredijeljenosti ove finansijske institucije, koja je članica grupacije Svjetske banke, za finansiranje razvoja privatnog sektora, te su istaknute mogućnosti podrške Federaciji BiH u finansiranju budućih infrastrukturnih i energetskih projekata.

Posebno je naglašen interes IFC-a za investicije u privatni sektor u FBiH, ali i mogućnosti ulaganja kroz javno-privatno partnerstvo. Potvrđeno je i opredjeljenje Međunarodne finansijske korporacije za privlačenje velikih kompanija i investitora za projekte obnovljivih izvora energije u okviru procesa pravedne tranzicije i zelene ekonomije, kao i projekte saobraćajne infrastrukture.

Nikšić je kazao da je jedan od najvećih prioriteta Vlade pravedna tranzicija, te da postoji mogućnost da se IFC uključi u taj sveobuhvatan projekt. Također, rekao je da je u toku finalizacija prednacrta zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji će biti osnova za provođenje projekata po ovom modelu, te koji će pojednostaviti korištenje prilika za razvoj domaće ekonomije i otvoriti pristup dodatnom finansiranju.

Saradnja 

- Mogućnosti saradnje u budućim potencijalnim modelima javno-privatnog partnerstva su velike u elektroenergetskom sektoru kada je riječ o ulaganjima u solare i vjetroparkove, kao i korištenje hidropotencijala. Među prioritetima je i unapređenje i modernizacija komunikacijske infrastrukture - kazao je premijer FBiH.

Istakao je da Vlada FBiH uz poticaje proizvodnjama, privatni sektor podržava i putem Razvojne banke FBiH kroz različite programe kao što su posebne kreditne linije, sufinansiranje otplate kamata, nabavke mašina, te drugih vidova podrške domaćim kompanijama. Nikšić je ukazao i na mogućnost zajedničke saradnje IFC-a i Razvojne banke u podršci privatnom sektoru.

Opredjeljenje Vlade Federacije BiH

- Opredjeljenje Vlade Federacije BiH je da osiguramo dodatna sredstva koja bi otvorila velike perpsektive privatnom sektoru, s obzirom na mogućnosti Razvojne banke FBiH da podrži projekte koji su od značaja za ekonomski razvoj. Mi smo opredijeljeni da Razvojna banka upravo svoju ulogu fokusira na podršku privredi - dodao je federalni premijer.

Regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan ovom prilikom istakao je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja se ogledala i u savjetodavnoj ulozi, te izrazio zahvalnost na iskazanom interesu Vlade FBiH za nastavak zajedničkog stvaranja uslova u budućim značajnim investiranjima u privredu Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.