JAČANJE SARADNJE

Bećirović s indonezijskim ambasadorom u BiH: Hvala na podršci Rezoluciji o Srebrenici

Još od sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Indonezija je saveznica države Bosne i Hercegovine

Bećirović s indonezijskim ambasadorom. Fena

FENA

6.6.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Roemom Konom o odnosima i jačanju saradnje dvije države.

Bećirović je zahvalio na podršci Indonezije prilikom usvajanja Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. On je istakao kako je to važna odluka, kojom je Indonezija pokazala iskreno prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini.

Još od sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Indonezija je saveznica države Bosne i Hercegovine. Sudjelovala je u međunarodnim mirovnim trupama, kao i u AMG-u (Grupi za mobilizaciju pomoći Bosni i Hercegovini) i finansijski podržala projekte rekonstrukcije u Bosni i Hercegovini, rekao je Bećirović.

Ambasador Roem Kono istakao je da Indonezija podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Navodi da će Indonezija nastaviti s podrškom aktivnostima i projektima s ciljem snaženja demokratske i multietničke države Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora je istaknuto da između Bosne i Hercegovine i Indonezije postoje veoma dobri odnosi, što se manifestiralo i u saradnji dvije države na multilateralnom planu.

Također, konstatirano je da je potrebno osnažiti veze na polju ekonomije, s obzirom na to da nisu dovoljno iskorišteni ogromni kapaciteti bilateralne ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Indonezije. Tokom razgovora, naglašena je potreba intenziviranja saradnje organizacijom poslovnih foruma i zvaničnih posjeta na visokom nivou, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Bećirovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.