PREMIJER FBIH

Nikšić: Odnosi koalicije nisu na najboljim granama, nekad je teško sjediti zajedno

Istakao je da je najveći problem za EU tranše neusvojen budžet državnih institucija

Nermin Nikšić. Fena

N. H.

30.5.2024

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je, poslije najave nove aplikacije za porodilje u FBiH, odgovarao na novinarska pitanja. 

Nikšić je naveo da Vlada FBiH priprema zakon o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija, te da će on biti pod plaštom "BH Gasa". Istakao je da nema opstrukcija HDZ-a kada je riječ o ovom projektu. 

Na pitanje o stanju u državnoj koaliciji, Nikšić je kazao da odnosi nisu "na najboljim granama" nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

- Jasne su bile poruke iz RS-a. Praktično razgovaramo o amortizaciji tih nekakvih stvari. Na kraju su i oni pristali da učestvuju na lokalnim izborima pod tim pravilima. Imamo problem zastoja u implementaciji nekih stvari kada je u pitanju Vijeće ministara BiH - naveo je Nikšić.

Istakao je da je najveći problem za EU tranše neusvojen budžet državnih institucija. 

- Budžet je završen, ali stoji u ministarstvu jer imamo neke druge neusaglašene stvari poput raspodjele akciza. Nadam se da će naredni period pokazati svima da ucjene i uslovljavanja ne vode nigdje osim da zaostajemo, tačnije da građani ostaju uskraćeni - pojasnio je on.

Premijer FBiH je kazao da je to pitanje na kojem koalicija radi. 

- Smatram da je ovo nedovoljno te da treba brže i efikasnije. Više smo za to da jačamo državne institucije, dok bi naši partneri da jačaju entitetske i oko toga ćemo teško postići dogovor. Kompromis podrazumijeva da svako nešto popusti. Mi baš nismo spremni praviti neke linije i ustupke nauštrb države i građana - odgovorio je Nikšić.

Nikšić je najavama predsjednika RS o "mirnom razdruživanju", naveo je kako za to nema šanse. 

- Nek i to prođe, ali nema ništa od toga - dodao je Nikšić.

Kazao je i da je zbog nekih stvari teško i sjediti za istim stolom, a za naredni razgovor koalicije je najavio da će biti kada se steknu uslovi za to. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.