ZA 10 POSTO

EPBiH traži poskupljenje struje za domaćinstva: Novi udar na džepove građana

Prijedlog kojim je predviđeno linearno povećanje cijena sačinjen je nakon što je FERK nedavno odbio zahtjev za uvođenje tarifa

EPBiH: Loše poslovanje preko leđa građana. Facebook

Alen Bajramovic

29.5.2024

"Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“ (EPBiH) uputila je prijedlog za korekciju cijena struje koje će, ako on bude odobren od Regulatorne komisije za energiju (FERK) FBiH, biti više za 10 posto za domaćinstva, odnosno 8,1 posto za ostalu potrošnju.

Novi prijedlog, kojim je predviđeno linearno povećanje cijena, sačinjen je nakon što je FERK nedavno odbio zahtjev za uvođenje tarifa i poskupljenja koja bi zavisila od mjesečne potrošnje, a kojima bi, kako tvrde u EPBiH, računi za gotovo 60 posto potrošača ostali na istom nivou.

Svi kupci

Prema riječima generalnog direktora EPBiH Sanela Buljubašića, rast cijena je hitan i nužan kako bi se sačuvala stabilnost sistema te osiguralo kontinuirano snabdijevanje strujom svih kupaca, a u razgovorima s Vladom FBiH bit će traženi najbolji načini za subvencioniranje ugroženih kategorija stanovništva.

Buljubašić: Sačuvati stabilnost. Facebook

Stručnjak za energetiku Nihad Harbaš, s druge strane, kaže za "Avaz“ da trenutne cijene električne energije za domaćinstva, koje zbog čuvanja socijalnog mira nisu mijenjane godinama, ne odražavaju stvarne troškove proizvodnje struje, posebno iz uglja.

- Takvo poslovanje dovelo je ovo javno preduzeće do velikih gubitaka, čak i neodrživosti ako ne dođe do poskupljenja. Ovo je neizbježan potez, kako ne bismo imali novi slučaj BHRT-a, otkaza i prestanka snabdijevanja električnom energijom. 

Nažalost, građani će najviše osjetiti ovaj udar, kako na računima za struju tako i na drugim robama i uslugama, jer je životni standard ionako nizak - kaže Harbaš.

Lančana reakcija

Jesu li uzroci poskupljenja i u prekomjernoj administraciji unutar konzorcija, nerentabilnosti rudnika ili propalim investicijama u nove objekte koji bi proizvodili viškove struje za izvoz, najbolje zna menadžment EPBiH, kaže Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača Srednja Bosna iz Travnika.

- Rast cijena struje nije udar na novčanike potrošača samo u tom procentu, nego i okidač za lančana poskupljenja - od cijena u ugostiteljskim objektima, energenata, izgradnje stanova ili usluga interneta - kaže Arnautović za “Avaz”.

Još teži položaj

- Električna energija je u osnovi proizvodnje svega te vrlo brzo možemo očekivati nova poskupljenja i svih ostalih proizvoda i usluga. Penzije i plaće, kao ni do sada, neće pratiti poskupljenja, pa će potrošači biti dovedeni u još teži položaj - ističe Arnautović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.