ISTRAGA TUŽILAŠTVA

Oduzeti mobiteli Tulumoviću i Husiću: Ko je "štimao" nabavku aparata za zračenje UKC-u Tuzla?

Tulumović je donedavno bio direktor UKC-a, a Husić je pomoćnik direktora u ovoj ustanovi

UKC Tuzla: Kome se pogodovao posao. Avaz

M. Aš.

29.5.2024

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona oduzeli su mobilne telefone Denijalu Tulumoviću, donedavnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli (UKC), i Šefiku Husiću, pomoćniku direktora za medicinske poslove ove zdravstvene ustanove.

Brojni dokumenti

Njima su uređaji oduzeti prema naredbama Tužilaštva i Kantonalnog suda u Tuzli, a zbog nabavke aparata za zračenje u postupku liječenja onkoloških pacijenata u Klinici za onkologiju i radioterapiju.

Radi se o kadrovima SDA. Husić je šef tuzlanske SDA, a Tulumović je ranije obnašao i poziciju premijera. Aktuelni je državni poslanik SDA.

Tuzlanska policija pretresla je jučer i kancelarije u UKC-u i druge lokacije povezane s ovim osobama, a oduzeta je obimna dokumentacija.

Tulumović: Policija obavila pretres imovine. Facebook

Ranije je, podsjećamo, Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu određenih dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni, onemogućava konkurencija, odnosno da su parametri koji su postavljeni za CT simulator i linearni akcelerator takvi da ponudu zadovoljava samo po jedan ponuđač.

Riječ je o nastavku intenzivnih provjera i istražnih radnji kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača.

Husić: Šta kriju oduzeti mobiteli. Facebook

- Tužilaštvo će u daljnjem radu na predmetu obaviti potrebna vještačenja, saslušati određeni broj osoba u svojstvu svjedoka i poduzeti druge potrebne istražne radnje - naveli su iz Tužilaštva TK.

Jasne upute

Prema informacijama "Avaza“, postoji opravdana sumnja da je namješten tender za nabavku uređaja za zračenje. Zbog toga su oduzeti mobiteli, kako bi se utvrdilo ko je kome pogodovao u ovom poslu i zašto nisu ispoštovane upute Ureda za razmatranje žalbi.

Pala tri tendera

Aparati za radioterapiju u UKC-u Tuzla van upotrebe su od 17. februara prošle godine, kada je njihov rad zabranila Regulatorna agencija za nuklearnu i radijacijsku sigurnost BiH, a od tada do danas, nakon žalbenih postupaka, pala su tri tendera o odabiru najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu linearnog akceleratora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.