SUD BIH

Babić i Maletić: Odvođeni u Pribinić askonom taksiste Šabana

On je kazao da su ga u Pribiniću tukli i da je u tome učestvovao Babić

Dragan Babić. Detektor.ba

BIRN

29.5.2024

Na suđenju za zločine u Tesliću, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako ga je optuženi Dragan Babić odvezao u logor u Pribiniću i kako je tamo bio tučen, piše detektor.ba.

Sein Kahrimanović kazao je da je živio u Gornjem Tesliću odakle su ga u oktobru 1992. Dragan Babić i još dvojica odveli u Pribinić u askoni taksiste Šabana.

- Taj Dragan Babić je uzeo tu askonu i tom askonom su ljudi odvođeni u Pribinić - rekao je Kahrimanović.

On je kazao da su ga u Pribiniću tukli i da je u tome učestvovao Babić.

Svjedočenje

- Tukli su me strašno… Bio je tamo ćošak pun rekvizita, šipka, kojekakve letve - prisjetio se svjedok.

On je kazao da je tu ostao tri-četiri dana, dok logor nije raspušten, i da su mu potom u policiji rekli da nemaju ništa protiv njega.

Na pitanja Odbrane, Kahrimanović je potvrdio da je prije Pribinića privođen u policiju i objekat Teritorijalne odbrane, gdje je takođe fizički zlostavljan.

Braniocu Dragoslavu Periću je kazao da je poslije toga osuđen na tri mjeseca zatvora. Perić je kazao da je svjedok, nakon zatočeništva u julu, odvezen u oktobru u Pribinić da odsluži kaznu, s čim se Kahrimanović nije složio, navodeći da mu Babić to nije rekao.

Odbrana je ukazala da je u ranijem iskazu svjedok naveo da je u Pribiniću bio zatvoren u ljeto 1993.

Babić je optužen s Milivojem Maletićem za ubistva i nečovječna postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću. Babić je optužen u svojstvu upravnika za period od juna do avgusta 1992. godine, kao i vojnog policajca tokom septembra i oktobra, a Maletić kao stražar.

Fatima Mešinović kazala je da je s porodicom živjela u Gornjem Tesliću i da je jednog dana njen suprug Šaban odveden. Kazala je da je čula da su odvezli askonu njenog supruga, koji je bio taksista, a da su njega odveli Dragan Babić i još dvojica u Pribinić.

Ona je ispričala da se jedno lice predstavilo kao Dragan Babić, kada su došli i tražili joj ključeve od askone. Navela je da su ušli u garažu i odvezli automobil.

Mešinović je kazala da je njen suprug bio zatvoren u Pribiniću.

- Kad je došao, bio je čovjek da se ne može poznati. Čovjek je bio ubijen, modar - prisjetila se svjedokinja, dodajući da je rekao da ga je tukao Babić.

Civilni policajac

Kazala je da ga je tada dovezao civilni policajac Ranko Đukarić, koji mu je pomogao.

Kahrimanović je Odbrani rekla da joj nije rečeno da je suprugov automobil mobilisan za potrebe vojske i da nisu dobili potvrdu. Navela je da je njen suprug bio zatvaran i prije odvođenja u Pribinić.

Mujo Kahrimanović kazao je da je bio u radnoj obavezi kao automehaničar u pozadinskoj bazi.

Ispričao je kako su se trojica njegovih komšija vratila iz zatvora u Pribiniću iscrpljeni i mršavi.

- Svi su rekli da je gore komandant bio izvjesni Dragan Babić, da je učestvovao u maltretiranju - rekao je Kahrimanović.

On se prisjetio kako je Babić u dva navrata dolazio po njega askonom i da ga je oba puta odveo na neka slavlja kod lica srpske nacionalnosti. Svjedok misli da su ga pozivali zato što su ga cijenili.

Suđenje se nastavlja 3. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.