ISTRAGA RUSKOG MIJEŠANJA

Belgijski istražitelji pretresli kancelariju asistenta u Evropskom parlamentu

Mreža je nastojala da utiče na evropske izbore koji će se održati u junu

Evropski parlament. Fena

FENA

29.5.2024

Belgijski istražitelji pretresli su u srijedu ujutro kancelariju asistenta u Evropskom parlamentu u sklopu istrage o ruskom miješanju, piše belgijski portal De Tijd.

Akcija, potvrđeno je Belgi, dio je sudske istrage na novinskoj web stranici Glas Evrope. Stranica je bila pod nadzorom u martu nakon što su češke obavještajne službe otkrile postojanje mreže koju finansira Moskva koja širi prorusku propagandu putem Glasa Evrope.

Mreža je nastojala da utiče na evropske izbore koji će se održati u junu. Nakon ovog slučaja, belgijski premijer Alexander De Croo objavio je da je belgijski savezni tužilac također pokrenuo istragu o ruskom miješanju u Evropski parlament.

Zastupnici EP-a su navodno bili plaćeni da šire prorusku propagandu. Osim pretresa kancelarije pomoćnika europarlamentarca, istražni sudija je naložio i pretres kuće pomoćnika u Schaerbeeku. Istražitelji su navodno pretresli i njegovu kancelariju u Strazburu.

Glas Evrope smješten je u Pragu kako bi odvratio Evropsku uniju da pomogne Ukrajini u borbi protiv Rusije. Prema češkoj obavještajnoj službi BIS, mrežu je finansirala Moskva.

Nekoliko evropskih političara navodno je sarađivalo sa stranicom i plaćeno je ruskim sredstvima, koja su takođe korišćena za finansiranje kampanja za predstojeće evropske izbore.

Glas Evrope je uglavnom predstavljao političare krajnje desnice. Ranije ovog mjeseca, Evropska unija je isključila web stranicu i dodala je na listu evropskih sankcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.