OD 26. DO 29. MAJA

U toku je proces institucionalne reakreditacije Univerziteta u Sarajevu

Cilj cjelodnevnih programa radnih sastanaka je provjera ispunjenosti propisanih kriterija za reakreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH

Univerzitet u Sarajevu. unsa.ba

El. T

27.5.2024

U sklopu provedbe postupka institucionalne reakreditacije na Univerzitetu u Sarajevu od 26. do 29. maja 2024. godine boravi Komisija domaćih i međunarodnih stručnjaka za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuke o reakreditaciji visokoškolske ustanove Univerzitet u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu je, u martu 2024. godine, Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo podnio zahtjev za institucionalnu reakreditaciju. Na prijedlog Ministarstva Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH je imenovala Komisiju i odredila termin eksterne evaluacije. Komisiju čini pet članova od kojih su dva predstavnika akademske zajednice, jedan međunarodni stručnjak, jedan predstavnik privrede i prakse, te predstavnik studenata: prof. dr. Nermina Hadžigrahić, predsjednica, prof. dr. Miroslav Malinović, prof. dr. Alenka Braček Lalić, Monija Malešević i Faris Trešnjo.

Radi sagledavanja stanja i prikupljanja informacija potrebnih za provedbu postupka reakreditacije organiziran je niz susreta sa različitim internim i eksternim ciljnim grupama, među kojima su: predstavnici akademske zajednice, predstavnici studentske populacije, privrednici, predstavnici različitih stručnih i savjetodavnih tijela, a bit će upriličen i niz posjeta organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu.

Cilj cjelodnevnih programa radnih sastanaka je provjera ispunjenosti propisanih kriterija za reakreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini i davanja preporuka za unapređenje kvaliteta rada Univerziteta u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.