TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Zdravka Čvorića za ratni zločin na području Zvornika

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata naoružan nasilno izveo žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je s oružjem počinio silovanje

Tužilaštvo BiH. Fena

FENA

27.5.2024

Tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv Zdravka Čvorića, rođenog 1967. godine u Tuzli, nastanjen u Nizozemskoj, državljanin Kraljevine Nizozemske, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u svojstvu pripadnika – rezervnog policajca SJB Zvornik postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On se tereti da je krajem jula 1992. godine, dok je obnašao dužnost čuvara u zatvoru u objektu FK “Divič” u Zvorniku, u kojem su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti sa područja Zvornika i okolice, naoružan nasilno izveo oštećenu žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je s oružjem i uz prijetnju za život oštećene počinio silovanje u obližnjem objektu, nakon čega je naredio oštećenoj da se vrati u prostorije s ostalim zatvorenicima.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. KZ-a SFRJ.

Navode optuže Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka od kojih je jedan s mjerama zaštite, jednog stručnog vještaka te prilaganjem 15 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.