POLITIČKI ANALITIČAR

Dušan Janjić za "Avaz": Dodik je postao dečko Kremlja, Rezolucija je od jučer činjenica

Razdruženja u ovakvim okolnostima, bez krvi i bez novih Srebrenica, neće biti

Dušan Janjić. Facebook

Alen Bajramovic

24.5.2024

Kriza koja je počela prije, a nastavljena nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, ima veze s njenim tekstom, ali mnogo više s uvođenjem zapadnog Balkana u velike geopolitičke igre, dok su nervoza i reakcije u Srbiji i BiH pokazatelj nervoze i straha lokalnih političara da im izmiče vrijeme. 

Ovo je za “Avaz” kazao politički analitičar i direktor Centra za etničke odnose u Srbiji Dušan Janjić. Rezolucija je od jučer činjenica, a Janjić se nada da će on jednog dana biti poštovan na svim stranama.

Kontekst potpuno drugačiji

- Vladavina Dodika počela je prije 16 godina. On je i tada izgovorio tezu da će njegov mandat biti posvećen realizaciji tzv. crnogorskog modela razdruživanja. Pokazujući na soliter nekadašnjeg UNIS-a, u znak saradnje, obećavao je da će tu napraviti predstavništvo Vlade RS. Takav model, naravno, podrazumijeva saglasnost obje strane i miran i dug put uz asistenciju EU. Moram da kažem da je on tada imao simpatije američkog ambasadora. 

Danas je kontekst potpuno drugačiji, geopolitičke okolnosti su se promijenile, a od tadašnjeg miljenika britanske i američke diplomatije i dečka koji isporučuje, Dodik je postao dečko Kremlja. I on zaista revnosno isporučuje. Kad je taj obrt nastao, to je na njemu da se zapita. Imat će uskoro vremena i mira time da se pozabavi – kaže Janjić.

Prevrtljivost i nepredvidivost režima u RS evidentna je i nakon odbijanja svih odluka visokog predstavnika, usvajanje entitetskog izbornog zakona, a potom odluke da će i SNSD ipak učestvovati u izborima koji će se organizirati po Izbornom zakonu BiH, izmijenjenom odlukama Kristijana Šmita.

Ozbiljne reakcije

- Ne znam da li će to njegovo vrdanje naići na ozbiljne reakcije. Vidimo reakcije Ambasade SAD. Čovjek ne zna šta dodati, osim pitanja, šta ćete vi ambasadore uraditi, hoćete li zaista dozvoliti da ta stranka, pored sankcija i svega, bira na koje će izbore izaći. Vidjet ćemo uskoro, ali u ovom momentu ja mogu samo da ponovim ono što svi znamo, da tog razdruženja u ovakvim okolnostima, bez krvi i bez novih Srebrenica neće biti – ističe Janjić.

BiH se već godinama gura upravo prema takvom scenariju, kaže Janjić, te javno pita mogu li SAD i NATO sačuvati kredibilitet garanta mira toleriranjem, saopćenjima i reakcijama. Buđenje nacionalizma i ogrtanje njenog rukovodstva nacionalnim zastavama smatra opasnim znakom, dokazom da Srbija ne zna gdje će, dok se zapad pravi slijep i gluh, zbog čega nema prevencije eventualnih sukoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.