NAKON NAJAVA IZ RS

Reakcija Delegacije EU u BiH: Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na "mirno razdruživanje" BiH

To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima

Delegacija EU u BiH reagirala na najave predstavnika vlasti entiteta RS. Armin Durgut/PIXSELL

N. Aj.

24.5.2024

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini reagirali su na najave vlasti iz manjeg bh. entiteta o "mirnom razdruživanju". 

Poručili su da je srebrenički genocid historijska činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine.

- Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava. Sama Evropska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata. Pozivamo lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu. Građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i zainteresovani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti.

Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na „mirno razdruživanje“ Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima. Evropska unija je, između ostalog, i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom i bezbjednom okruženju - istaknuto je iz Delegacije Evropske unije na čijem čijem čelu je ambasador Johan Satler (Johann Sattler).

Poručeno je i da je zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom uslijedilo nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou. 

- Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu - zaključeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.