OSVRT

Četiri puta više zemalja podržalo je Rezoluciju o Srebrenici, uz Srbiju stale diktature i banana države

Činjenice, međutim, ostaju jasne. Od iduće godine u svijetu će se 11. juli obilježavati kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Mandal: Računa se neka čudna matematika. Facebook / AP

Fadil Mandal

23.5.2024

Politički analitičar i savjetnik u Vladi FBiH Fadil Mandal napisao je osvrt povodom današnjeg usvajanja Rezolucije o Srebrenici na sjednici Generalne skupštine UN-a.

- Nije se zavjesa na zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku ni spustila, a iz beogradskog propagandnog medijskog brloga počela se računati neka čudna matematika.

"Nas i Rusa 300 miliona"

Sve u stilu "nas i Rusa 300 miliona", počeli su Vučićevi brojači da miješaju babe i žabe, da suzdržane i one zemlje koje nisu ni bile u dvorani kada se glasalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici lažno prebacuju na stranu protivnika Rezolucije.

Javio se i obeznanjeni Milorad Dodik sa sumanutom ocjenom da Rezolucija u biti nije ni usvojena.

Na stranu očekivane reakcije negatora genocida, od Aleksandra Vučića do neotesanca iz Laktaša. Pravila i brojke su neumoljive:

Za Rezoluciju je glasalo četiri puta više zemalja nego ih je bilo protiv - 84 prema 19.

Samo Mađari

Nijedna evropska zemlja osim Mađarske nije stala na stranu Vučićeve Srbije, a među prijateljima negatora genocida našle su se vodeće svjetske diktature - poput Rusije, Kine, Kube ili Sirije - i poneka banana republika. Ako je to na ponos Vučiću, sretno mu bilo.

Činjenice, međutim, ostaju jasne. Od iduće godine u svijetu će se 11. juli obilježavati kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ne zato sto to žele neki silnici, kako tvrdi Vučić, nego zato sto je to dug civiliziranog dijela svijeta prema nevinim žrtvama Srebrenice - poručio je Fadil Mandal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.