MOSTINA KOD ČAJNIČA

Obilježena 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima: Poziv komšijama da otkriju lokacije sa posmrtnim ostacima žrtava

Pružamo ruku pomirenja i oprosta, ali zaboraviti nećemo, poručio je Izet Alihodžić, odbornik u Skupštini općine Čajniče

Obilježavanje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Alen Bajramovic

19.5.2024

Učenjem jasina pored devastiranog lovačkog doma na Mostini kod Čajniča i polaganjem cvijeća kraj objekta na kojem tragovi puščanih metaka podsjećaju na zlo iz maja 1992. godine, obilježena je 32. godišnjica od zločina nad civilima iz Čajniča i okoline.

Bili zatočeni u lovačkom domu

U maju 1992. u lovačkom domu bila su zatočena 42 Bošnjaka, a 19. maj kao datum njihovog ubistva obilježava se kao dan stradanja bošnjačkog stanovništva iz ove općine.

Refika Trle već 32 godine pokušava pronaći barem jednu kost svoga brata Nusreta Kuloglije. Ubijen je na Mostini, ali pokušaji da sazna gdje su odvezeni njegovi posmrtni ostaci decenijama ostaju bez uspjeha.

- Pošao je prema Pljevljima, sa snahom i dvoje djece. Izveden je na Mostini 6. maja, kao na neki razgovor, ali nikada se vratio nije. Snaha je otišla za Makedoniju, a ja sam tragala za njim. Nikad saznala ništa nisam. Vojvođanska televizija objavila je tada snimke, na kojem je moj rahmetli babo prepoznao Nusreta. Bio je zaklan – kazala je Refika.

Pružamo ruku pomirenja i oprosta, ali zaboraviti nećemo, poručio je Izet Alihodžić, odbornik u Skupštini općine Čajniče.

 Gnusan zločin

- Kolektivno pamćenje nam treba da dobri ljudi, kojih nije mali broj na ovom prostoru, nikad više ne dozvole da ovdje trijumfuje zlo i da pobijedi mržnja. Da bilo ko, u ime koga i čega, nad bilo kim počini ovako gnusan zločin, kao što su neljudi puni zla i mržnje počinili na današnji dan 1992. godine. 

S obzirom da jedan broj žrtava nikada nije pronađen, pozivam sve svoje sugrađane, komšije i prijatelje da, ako imaju bilo kakve informacije gdje se te grobnice nalaze, prijave iz nadležnim organima. Da se ta tijela pronađu, ekshumiraju, identifikuju i da se na dostojanstven način sahrane, da njihove porodice imaju gdje doći i odati počast njihovoj žrtvi. To je najmanje što možemo uraditi – istakao je Alihodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.