DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

Sutra obilježavanje 32. godišnjice zločina na Mostini u opštini Čajniče

U maju 1992. godine, u zloglasnom Lovačkom domu bila su zatočena 42 civila, koje su 19. maja ubili pripadnici Vojske RS

S jednog od prethodnih obilježavanja. Fena

FENA

18.5.2024

U mjestu Mostina, pored nekadašnjeg zloglasnog Lovačkog doma, sutra će biti obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka s područja opštine Čajniče.

U maju 1992. godine, u tom objektu bila su zatočena 42 civila, koje su 19. maja ubili pripadnici Vojske RS. Taj dan se obilježava kao Dan sjećanja na sve žrtve zločina u Čajniču.

Predsjednica Izvršnog odbora Medžlisa IZ Čajniče, koji je i organizator obilježavanja, Anera Zagrljača napominje da se za posmrtnim ostacima 30 žrtava iz Mostine još traga.

- Sjećanja ne blijede i nikada neće, rane su i dalje bolne. Evo 32 godine, mi smo još uvijek na istom mjestu. Još nemamo tragove gdje se nalaze posmrtni ostaci naših najdražih. Članovi porodica žude za tim danom kada će kosti njihovih najmilijih biti pronađene i kada će ih dostojno ukopati – rekla je Zagrljača.

Porodice ubijenih te predstavnici Muftijstva goraždanskog i Medžlisa Islamske zajednice Čajniče, kao i delegacija BPK Goražde, na mjestu stradanja sutra će položiti cvijeće.

- Godišnjica stradanja bit će obilježena uz obraćanja članova porodica, organizatora i gostiju, a nakon toga i klanjanje podne namaza u Mir Muhamedovoj džamiji u Čajniču. Već odavno postoji ideja za memorijalizacijom zločina, spomen soba ili nešto slično što bi moglo da bude trajni dokaz da se zločin ne zaboravi – kazala je predsjendica IO Medžlisa IZ Čajniče.

Za zločine na području Čajniča do danas su osuđeni Milorad Živković, Milun Kornjača, Milosav, Marjan i Slavko Jovanović na kazne od šest do jedanaest godina zatvora. Optužbe su oslobođeni Duško Tadić i Stevo Jovanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.