"NEODGOVORNA POLITIKA"

SDA ponovo napala trojku: Vladajuća koalicija je svjesno i namjerno dovela pravosudni sistem pred kolaps

Tvrde da trojka hoće da zaustavi imenovanja sudija i tužilaca

SDA uputila kritiku. Avaz

N. Aj.

18.5.2024

Stranka demokratske akcije u saopćenju za javnost navela je kako je "neodgovorna politika stranaka trojke i ustupci koje su pravili prema SNSD-u i HDZ-u u zamjenu za ulazak u vlast, a sve pod krinkom evropskog puta Bosne i Hercegovine, doveli su cijeli pravosudni sistem pred kolaps".

- Nemogućnost imenovanja novih sudija i tužilaca, što dovodi u pitanje funkcionisanje pravosudnog sistema, direktna je posljedica katastrofalnog Zakona o VSTV-u kojeg je vladajuća koalicija usvojila uprkos upozorenjima opozicije, stručne zajednice i međunarodnih institucija.

Činjenica da je novim Zakonom o VSTV-u predviđeno osnivanje Odjela za provođenje postupka po izvještajima, koji vrši provjere imovine i interesa nositelja pravosudnih funkcija i bez čije saglasnosti nije moguće imenovati nove sudije i tužitelje, a da još uvijek nisu osigurana finansijska sredstva potrebna za funkcionisanje tog Odjela, ukazuje na postojanje jasne namjere predstavnika vladajuće koalicije da na ovaj način zaustave imenovanja sudija i tužilaca. Time se ozbiljno urušava cjelokupni pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju.

Istaknuto je da su "kontinuirane urgencije i dopisi pravosudnih institucija kojima je upozoravano na ovakav epilog, a koje je vladajuća koalicija ignorisala, dodatno potvrđuju namjeru da se ograniče kapaciteti pravosuđa za procesuiranje i sankcioniranje napada na ustavnopravni poredak, organizovani kriminal, korupciju i ostala krivična djela sa kojima se povezuju i visokopozicionirani predstavnici vlasti ili njima bliske osobe".

- Raniji izgovori stranaka trojke da je usvajanje takvog zakonskog rješenja obaveza na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji obesmišljena je samim sadržajem Zakona u kojem se navodi da će „u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu Parlamentarna skupština BiH usvojiti Zakon o VSTV-u koji će biti usklađen sa standardima u Evropskoj uniji“ - zaključeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.