PROŠLA JE GODINA

Bosanska Krupa oporavila se od poplava: Nepravedno zapostavljeni biser Krajine

Naučili smo jednu dobru lekciju, rekao je načelnik Armin Halitović

Bosanska Krupa. Facebook

Nerma Ajnadžić

17.5.2024

Godina je prošla od katastrofalih poplava koje su pogodile Krajinu. Među područjima koja su najgore prošla je i Bosanska Krupa koja je gotovo cijela bila pod vodom. 

Kako je u razgovoru za "Avaz" istakao načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, gotovo sve su uspjeli sanirati.

Procijenjena šteta

- Ovih dana se izvode posljednji radovi na nekim lokacijama koje su bile zahvaćene poplavama i gdje je bilo oštećenja, kao što su mostovi i neke dionice cesta. To je već 90 posto sanirano. Naučili smo jednu dobru lekciju. 

Vjerovatno ćemo, ne daj Bože da bude potrebe, biti spremniji u budućnosti. Imali smo procijenjenu štetu blizu 700.000 KM na području grada. Građanima i pravnim licima isplatili smo po 50 posto od njihove procijenjene vrijednosti štete. Imali smo nešto naših sredstava, ali i sredstava Civilne zaštite i USK, kao i donacija drugih općina, gradova i nivoa vlasti – rekao je Halitović.

Halitović: Resurse moramo pretvoriti u kapacitete. Facebook

S obzirom na to da je pred nama ljetna sezona, načelnik Halitović je istakao da je najvažnije da se u Krupu vrate oni koji su bili, pa da možda i nekoga sa sobom dovedu. Ovaj dio BiH je zapostavljen, što je potvrdio i Halitović.

- Nema dovoljno ulaganja. Najveći problem je komunikacija s ostatkom BiH. Do nas se malo teže stiže i to nam je najveći ograničavajući faktor da bismo mogli ugostiti veći broj ljudi. I aerodrom u Bihaću bi sigurno umnogome promijenio percepciju USK, da budemo pristupačniji ljudima – poručio je.

Bolji život

Ovaj grad je tokom agresije na BiH prošao kroz stravične napade, a načelnik Halitović je naglasio da je bio sudionik tog vremena.

- Iako sam imao mnoge ponude da idem negdje drugdje, odlučio sam se da živim ovdje. Želim za svoj grad, svoje sugrađane i prijatelje da uradim što više mogu, svjesni smo resursa koje imamo, a najveći je posao da te resurse pretvorimo u kapacitete i na taj način omogućimo bolji i lagodniji život građanima Bosanske Krupe – zaključio je Halitović.

Povećati konkurentnost

- Planiramo mnogo manifestacija koje će okupljati ljude koji nisu iz Bosanske Krupe, ni iz USK. U junu imamo festival „Zlatna nit“, imat ćemo eminentne izvođače kao i naše dvije regate, jedna je bosanskokrupska, druga je krupskootočka, pa Međunarodnu Una regatu... 

Bit će mnogo događaja koje pripremamo kako bismo doveli ljude u Bosansku Krupu, ali i zadržali naše građane da ostanu i tu provode svoje slobodne dane – istakao je Halitović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.