BUGOJNO

Helez: Binas je spašen od stečaja, 420 radnika prima plaću, do kraja godine bi trebalo biti zaposleno još 300

Helez je tom prilikom odgovorio na pitanje šta bi se desilo ako misiji Althea ne bi bio produžen mandat u Bosni i Hercegovini

Tokom posjete fabrici Binas - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
N. H.

17.5.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je fabriku Binas u Bugojnu, a nakon toga se obratio medijima. 

Osim ministra Heleza kompaniju su posjetili i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH, predstavnici EUFOR-a u našoj zemlji, te predstavnici Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u BiH. 

Helez je tom prilikom odgovorio na pitanje šta bi se desilo ako misiji Althea ne bi bio produžen mandat u Bosni i Hercegovini. 

- Možda nije loše da se ne produži mandat EUFOR-u, onda bi NATO došao. Ja mislim da to neće uraditi ni Srbija, ni Rusija upravo zato što po Dejtonskom sporazumu ako EUFOR ne dobije misiju onda je dužan NATO da preuzme i to bi nama odgovaralo. Ja imam izuzetnu sasradnju sa EUFOR-om kao i naše Oružane snage, ali ovo govorim hipotetički - rekao je Helez.

Ministar odbrane je upitan i zašto BiH nema vijeće za nacionalnu sigurnost. 

- To Ustavom nije predviđeno. Svu brigu oko sigurnosti vodi nekoliko agencija. Prije svega to radi Ministarstvo sigurnosti, pa na nižim nivoima se spušta na OSA-u, SIPA-u, Graničnu policiju i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela - kazao je.

Ministar Helez u obraćanju medijima naglasio je da je ovo najznačajnija posjeta bugojanskoj fabrici u poslijeratnom periodu.

- Čast i zadovoljstvo mi je da mogu danas predvoditi ovu delegaciju u Bugojnu. Slobodno mogu reći da ovakva delegacija i u ovom broju još nikada dosada poslije rata nije posjetila Binas u ovom broju. Također, u Bugojno nije došla brojnija delegacija. Samo prije dvije godine kad sam dolazio ovdje bilo je potpuno rasulo, oko 14 plata se dugovalo, a doprinosa puno više. Dugovalo se Razvojnoj banci i ostalima, stanje je doslovno rečeno bilo pred stečaj. Dolaskom ovog menadžmenta i vlasti situacija se upotpunosti promijenila, ovdje radi 420 uposlenika kojima se redovno isplaćuju plate ali i doprinosi, regres. U narednom periodu ispoštovat će se odluka Federalne vlade da se radnicima iplati 1.000 KM, a ubrzo nakon toga uslijedit će i isplata u iznosu od 1.500 KM - kazao je Helez.

Naglasio je da će se potruditi da ovaj menadžemnt ostane i nastavi raditi dobar posao:

- Binas bi trebao u narednom periodu, vjerovatno do kraja godine zaposliti još 300 ljudi. Uglavnom, namjenska industrija u BiH napreduje i preuzima primat na Zapadnom Balkanu. Jako mi je drago da se usvajaju nove tehnologije, drago mi je da smo čuli na sastanku da razvijamo i upaljač za male rakete za dronove samoubice, zato sam ponosan na ove radnike i menadžment. Želim da poručim građanima Bugojna da će Binas postati glavni centar za namjensku industriju - kazao je Helez. 

Prisutnima se obratio i vojni ataše Rumunije u BiH, brigadir Robertino-Kristijan Ciobanu, doajen Asocijacije i vojni ataše Rumunije u BiH.

- Želim da se zahvalim u svoje lično ime i ime mojih kolega direktoru Binasa i ministru odbrane Helezu. Aktivnost kao što je ova su dio Plana koji je potpisan između vojnih atašea u BiH i MO BiH. Mi vidimo ovo kao dobru priliku, zadovoljstvo nam je da budemo dio ovakvih posjeta. Još jednom hvala domaćinima i ministru Helezu za njihovo gostoprimstvo - kazao je Ciobanu.

Dodao je da će se u narednom periodu realizirati pomoć za radnike Binasa u pojedinačnom iznosu od 2.500 KM čime će se ispoštovati odluka Vlade Federacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.