"NEODGOVORNA ATMOSFERA"

Udruženje žrtava s jasnom porukom za Mađarsku: Svi koji negiraju genocid nisu dobrodošli u Srebrenicu

Ovo pismo je upućeno nakon što je Mađarska odlučila glasati protiv rezolucije o Srebrenici

Anadolija

N. H.

17.5.2024

Udruženje žrtava genocida u Srebrenici se oglasilo i uputilo pismo mađarskom šefu diplomatije Peteru Sijartu (Szijjarto), nakon odluke Mađarske da glasaju protiv rezolucije o Srebrenici. 

- Vašom odlukom da Mađarska neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na generalnoj Skupštini UN, duboko ste uvrijedili žrtve genocida i svrstali Mađarsku u malu grupu zemalja koje se odriču civilizacijskih tekovina.

Važno je istaći da priča o odgovornosti srpskog naroda dolazi isključivo od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Nikada niko, osim njih i njihovih sljedbenika, nije optužio i nazvao srpski narod genocidnim. Nisu to učinile ni presude UN sudova - navode u pismu.

Napomenuli su kako su sudovi, osnovani od UN-a, poput MKSJ-a i MSP-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde), utvrdili odgovornost pojedinaca za ratne zločine na prostoru BiH. 

- Vašim postupkom riskirate stvaranje neodgovorne atmosfere koja ne doprinosi pomirenju i suočavanju s prošlošću. Izražavamo naše žaljenje zbog vaše odluke da ne podržite Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici. Takođe, želimo vas upoznati da svako ko negira presude UN sudova nije dobrodošao u Srebrenicu, niti na mjesto stravičnih zločina koje su sudovi označili kao genocid - poručeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.