REGION

Gervala Schwarz: Vlada Kosova krajem svibnja šalje nacrt ZSO kosovskom Ustavnom sudu

No izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriele Escobar kazao je kako su ti procesi veoma povezani

Gervala - Schwarz. Fena

FENA

16.5.2024

Vlada Kosova priprema nacrt statuta Zajednice srpskih općina (ZSO) i poslat će ga Ustavnom sudu do kraja svibnja, priopćila je u četvrtak kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervala Schwarz a nakon što Odbor ministra Vijeća Europe (VE) u dnevni red nije uvrstio točku o prijemu Kosova u tu organizaciju.

Gervela Schwarz je kazala kako je obavijestila Vijeće Evrope da Kosovo priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i suradnju općina sa srpskom većinom na Kosovu" koji zadovoljava potrebe građana srpske zajednice i istodobno poštuje Ustav Kosova i načela spomenute organizacije posvećene ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava i razvoju demokracije.

"Nakon današnje odluke da poduzmemo važan i opipljiv korak u ispunjavanju naših obveza, tražimo i očekujemo od Vijeća Europe da ispuni svoj dio obveze i pozove Kosovo da se bez odlaganja pridruži Vijeću Europe, kao zemlju koja je ispunila najviše uvjeta za članstvo u ovoj organizaciji", stoji u pismo koje je Gervala Schwarz uputila predsjedniku Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Theodorosu Rousopoulosu.

Nacrt osigurava ne samo puno poštovanje Ustava i zakona Republike Kosovo, već istodobno sprječava nedozvoljene vanjske intervencije, kako u općinama Kosova tako i širom zemlje, napisala je Gervala na Facebooku.

Zamjenik kosovske ministrice vanjskih poslova i dijaspore Kreshnik Ahmeti ranije je potvrdio da Odbor ministra Vijeća Europe (VE) neće 17. travnja glasovati o prijemu Kosova u tu organizaciju unatoč podršci koju uživa za članstvo u toj organizaciji a nakon što je kosovska Vlada objavila da je formiranje ZSO postalo uvjet za prijem Kosova u VE.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju te je nakon toga najavljivano kako se konačna odluka očekuje 17. svibnja i da bi Kosovo za prijem u Političkom odboru VE-a trebalo osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

No Srbija je na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem pokrenula niz diplomatski aktivnosti kako bi onemogućila prijem Kosova u Vijeće Europe iako se Briselskim sporazumom obvezala kako se neće ometati prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Kosovo se također obvezalo da će formirati Zajednicu srpskih općina te je upravo nepoduzimanje konkretnih koraka ka uspostavi ZSO usporilo prijem Kosova u Vijeće Europe.

Kosovski premijer Albin Kurti ranije je kazao da Kosovo ne prihvaća da osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO) bude uvjet za članstvo Kosova u Vijeću Europe te da se o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara u Bruxellesu, a ne u Strasborugu.

No izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriele Escobar kazao je kako su ti procesi veoma povezani, jer se Vijeće Europe bavi pravima manjina, a Kosovo se obvezalo formirati Zajednicu srpskih općina.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigli dogovor o osnivanju ZSO, a 2015. usuglasili njene principe. No iste godine, Ustavni sud Kosova je utvrdio da je veliki dio tih principa u suprotnosti s kosovskim Ustavom.

Europske i američke diplomate su krajem prošle godine Kosovu i Srbiji dostavile nacrt statuta ZSO a uspostavljanje te zajednice dio je sporazuma o normalizaciji odnosa koji su strane dogovorile prošle godine u Bruxellesu i Ohridu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.