DIREKTOR MC SREBRENICA

Suljagić o odluci Mađarske da glasa protiv rezolucije o Srebrenici: Opasna poruka da se činjenice mogu zanemariti politikom

Istakao je da je takav stav zabrinjavajući i da se ne može zanemariti

Emir Suljagić. Armin Durgut/PIXSELL

N. H.

15.5.2024

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, oglasio se nakon što je Mađarska istakla da će glasati protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. 

Istakao je da je takav stav zabrinjavajući i da se ne može zanemariti. 

- Glasajući protiv toga, Mađarska se pridružila snagama poricanja i revizionizma, potkopavajući međunarodne napore da se prizna i uči iz ove tragedije. Ova odluka nije izolovani incident, već odraz dugogodišnjih desničarskih stavova i politike mađarskog premijera Viktora Orbana. Orbanovo protivljenje rezoluciji o Srebrenici može se posmatrati kao dio šireg obrasca odbijanja međunarodnog konsenzusa o pitanjima ljudskih prava - ističe Suljagić.

Suljagić je kazao da je Mađarska odbijanjem da prizna genocid šalje opasna poruka da se historijske istine mogu lako zanemariti snagom politike.

Kazao je da je ključno naglasiti važnost sjećanja i odavanja počasti žrtvama Srebrenice.

- Priznavanje genocida je ključni korak ka tome da se takvi užasi nikada ne ponove. Odluka Mađarske oštar je podsjetnik na trajnu potrebu da se čvrsto suprotstavi poricanju i političkim snagama koje ga održavaju - zaključuje Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.