POTVRĐENO

UIO BiH ni nakon tri mjeseca nije raspravljala o inicijativi za povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe

Vijeće ministara uputilo je inicijativu Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u februaru

Hrana za bebe. Facebook

14.5.2024

Inicijativa zastupnika Branislava Borenovića (PDP) i Mire Pekić (PDP) u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, a kojom se predviđa povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe roditeljima i starateljima djece do dvije godine, usvojena je početkom decembra prošle godine.

Tom inicijativom obavezalo se Vijeće ministara da u roku od 60 dana pripremi zakon, po kojem bi se predviđao povrat poreza na hranu za bebe te opremu, odnosno krevetac, kolica, stolicu za hranjenje i autosjedalice.

Uhodan način

Vijeće ministara uputilo je inicijativu Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u februaru, no na njihov odgovor se još čeka.

Kontaktirali smo Upravu za indirektno oporezivanje, a oni su nam kazali da još uvijek nisu razmatrali tu inicijativu.

- Inicijative su proslijeđene iz Kancelarije predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO, Upravi za indirektno oporezivanje na mišljenje i tek nakon dobijenog mišljenja UIO se razmatraju na sjednici Upravnog odbora UIO – kazali su iz kancelarije predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Ranije je za “Avaz” predlagačica Mira Pekić kazala da inicijativa podrazumijeva uhodan način vraćanja PDV-a, na način da se roditelji i staratelji registriraju u PDV sistem, gdje bi im na osnovu njihovog zahtjeva i dokaza bio omogućen povrat poreza.

Nije prvi put

Ovo nije prvi slučaj da postoji otpor u UIOBiH prema inicijativama koje ugrožavaju postojeću praksu da se porez od 17 posto plaća na sve proizvode, slično je bilo u prošlom mandatu u vezi s diferenciranom stopom PDV-a.

- Uprava za indirektno oporezivanje se ponaša kao zatvoren sistem, gdje jedino ono što vodi povećanju prihoda od PDV-a ima smisla i oni to prihvataju, a sve ostalo se glatko odbije. Postavlja se pitanje čemu stvarno služi Parlamentarna skupština BiH. Osim toga što se lideri dogovaraju u kafanama i te dogovore donose u institucije, a i ono što pokušamo da uradimo, tačnije ove inicijative, sve to dolazi do zida te nemamo mehanizam da natjeramo UIO da nešto uradi – rekla je ranije Pekić za “Avaz”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.