MLAĆENJE PRAZNE SLAME

Poticaji poljoprivredi bez efekta: Uložili više od 380 miliona maraka, a dobili rast uvoza i cijena hrane

Nakon revidiranog perioda Vlada FBiH je za program podrške poljoprivredi izdvojila 166,5 miliona

Poticaji nisu planirani na odgovarajući način. Avaz

Alen Bajramovic

14.5.2024

Uprkos činjenici da je za poticaje u oblasti poljoprivrede, samo u FBiH, u periodu od 2020. do 2022. godine izdvojen 381 milion maraka, rast poljoprivredne proizvodnje i brojčano stanje stočnog fonda nisu se povećali, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Revizori su ustanovili da proizvodnja ne samo da ne raste već i stagnira, a u nekim segmentima čak i pada. Jedini pozitivni rezultati su ostvareni kod proizvodnje jabuka, a u sektoru animalne proizvodnje došlo je do smanjenja stočnog fonda i proizvodnje mesa i mlijeka, dok se pozitivni rezultati bilježe samo u proizvodnji mesa peradi.

Loše planirano

- Rezultati revizije pokazali su da na području FBiH nadležne institucije nisu osigurale uvjete za efektivno upravljanje poljoprivrednim poticajima i da se implementacijom poljoprivrednih poticaja ne postižu zadovoljavajući rezultati. Poticaji nisu planirani na odgovarajući način, s obzirom na to da nisu bili u skladu sa strateškim ciljevima i principima iz produžene Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja 2015.–2019. godine, niti je izvršena obaveza prilagođavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Evropske unije - ocjena je Ureda.

Trenutna politika u ovoj oblasti rezultira nezadovoljstvom poljoprivrednika i poskupljenjima, a postoje indicije da određeni broj proizvođača dobivena sredstva troši za sasvim druge namjene. Revizori podsjećaju da odluka o početku pregovora s EU iz marta nameće obavezu usklađivanja novčane podrške poljoprivredi i ruralnim sredinama s EU standardima.

Nakon revidiranog perioda Vlada FBiH je za program podrške poljoprivredi izdvojila 166,5 miliona u prošloj te namijenila 175 miliona KM u ovoj godini, pa ukupan iznos poticaja od 2020. do danas raste na vrtoglavih 722,5 miliona KM. U međuvremenu cijene rastu, a BiH uvozi više od 65 posto hrane za vlastite potrebe.

Osnovni zadatak

- Ne treba biti puno pametan, već se samo sjetiti sistema poput UPI-ja koji smo imali. Čitava filozofija pomoći poljoprivredi je da osnovni poljoprivredni proizvođač bude povezan s prerađivačem i tržištem. Osnovni zadatak domaće poljoprivrede je da nahrani domaće građane - kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Pavlović: Osnovni zadatak poljoprivrede je nahraniti domaće stanovništvo. Screenshot

U periodu od 2020. do 2022. godine za poljoprivredne poticaje u FBiH su realizirana sredstva u ukupnom iznosu od 381.126.464 KM. Od toga je iz budžeta FBiH usmjereno 275.376.938 KM, a iz kantonalnih budžeta 105.749.525 maraka.

Nijedna proizvodnja koja nije zaokružena i nema zatvoren ciklus, od sirovine do prerade i finalnog proizvoda, ne može biti uspješna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.