TUŽILAŠTVO BIH

Bužimkić i ostali: Vođeni kao nestali dok nisu razmijenjeni mrtvi

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić...

Senad Bužimkić (desno). BIRN BiH

Z. K.

13.5.2024

Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su neki "vojnici nestali nakon napada 1995. i prilikom povlačenja iz rovova", piše Detektor.

Pokrenuta ofanziva

Nenad Kačavenda kazao je da je bio pripadnik Novogradske brigade i da su bili na položaju na Osmačama, gdje su napadnuti u julu 1995. On je naveo da je Peti korpus 3. jula pokrenuo ofanzivu i da su zauzeli neke rovove, te su se oni u koloni krenuli povlačiti prema vrhu Osmača.

- Dolazi do pucnjave. Mi prvi smo prihvatili borbu, dok se dio povukao - rekao je svjedok.

On je kazao da je tokom borbe čuo da Miroslav Maleš jauče, ali mu nisu mogli prići, a u jednom trenutku više nije čuo 84-ku iz koje je pucao Zoran Vujasin. Svjedok je naveo da je Slavka Agbabu i Milorada Nedimovića vidio žive kad su odmarali na putu prema vrhu brda.

Kačavenda je naveo da je povrijeđen i da su ga izvukli, a poslije je čuo da su četvorica zarobljena. Kazao je da su svi vođeni kao nestali dok nisu mrtvi razmijenjeni u decembru 1995. godine.

On je tužiteljici Marijani Čobović rekao da prilikom davanja izjave u policiji u Novom Gradu nije iznio sve detalje ovih događaja, jer su ga, kako je naveo, izvukli s posla i na brzinu je ispričao, prenosi BIRN BiH.

Braniteljica Selma Kafedžić predočila je da je svjedok u izjavi naveo da se ne može sjetiti saboraca koji su nestali, te pretpostavlja da su mogli biti zarobljeni ili ubijeni na licu mjesta. Svjedok se nije mogao sjetiti šta je rekao tada.

Branilac Senad Kreho je, u vezi navoda svjedoka da je dao izjavu na brzinu, napomenuo da je saslušanje trajalo sat i 20 minuta.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici 511. brigade Armije BiH.

Slobodan Žarkić rekao je da je bio u Posavskoj brigadi i da je u ljeto 1995. upućen iz Donjeg Žabara na krupsko ratište. Naveo je da su u smjenama bili u rovovima i bio je na odmoru kada je počeo napad. Uslijedilo je povlačenje, nakon čega je čuo da je Petar Đorđić nestao.

- Marko je rekao da je Pero ostao gore. Vratio se po tašnu… Bio sam mu poslije na sahrani, kad je dovezen mrtav - rekao je Žarkić.

Početak napada

Dragomir Gajić je naveo da je bio u Semberskoj brigadi i upućen je u Bosansku Krupu s drugim saborcima. Ispričao je kako je počeo napad i kako su se branili dok im nije nestalo municije, a onda su krenuli da se povlače.

On je kazao da je Vasilija Jovića i Raju Mitrovića vidio u rovovima prilikom povlačenja.

- Kad smo došli na sigurno, saznao sam da nema Vasilija i Raje - rekao je Gajić.

Suđenje se nastavlja 10. juna. Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su neki "vojnici nestali nakon napada 1995. i prilikom povlačenja iz rovova".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.