PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Obilježavanje Dana sjećanja na ubijenu djecu Goražda 14. maja

Na mostu Alije Izetbegovića i platou Centra za kulturu bit će izveden performans ”U tvoje ime govorim”

Dan sjećanja na ubijenu djecu ovog grada. Fena

FENA

8.5.2024

U Goraždu će i ove godine biti obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu ovog grada u periodu 1992 – 1995. godina.

Ovaj datum ustanovljen je odlukom Gradskog vijeća Goražde i uvršten u Kalendar značajnih datuma Grada Goražda. Organizacioni odbor je utvrdio program obilježavanja tog datuma u kojem će učestvovati 151 dijete iz goraždanskih osnovnih i srednjih škola te djeca iz predškolskih ustanova 'Sunce' i 'Zvjezdice', a što je broj koji simbolizira isto toliko ubijene djece ovog grada.

Program 

- Organizacioni odbor je svoj zadatak do kraja uradio. U pripremu programa učešće su uzele naše ustanove i škole. Ovo je već druga godina kako obilježavamo ovaj datum koji smo željeli da imamo a koji simbolizira sve ono što se desilo u ovom gradu, ali i da čuvamo sjećanje na svu djecu koja su ubijena u ratu - kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović

Program obilježavanja započet će polaganjem cvijeća na Spomen obilježju ubijenoj djeci 1992.-1995. na platou ispred JU Centar za kulturu Goražde, a cvijeće će položiti delegacije grada i kantona sa gostima.

Na mostu Alije Izetbegovića i platou Centra za kulturu bit će izveden performans ”U tvoje ime govorim” uz učešće goraždanskih osnovaca i srednjoškolaca te mališana iz vrtića.

- Ministarstvo za obrazovanje mlade nauku kulturu i sport je podržalo ovu manifestaciju kroz učešće svih osnovnih i srednjih škola u performansu gdje će se na dostojanstven način odati počast ubijenoj djeci Grada Goražda. Performans je pripremila naša nastavnica Senada Aleta kojoj dugujemo veliku zahvalnost - naglasio direktor Pedagoškog zavoda Goražde Admir Kurtović

Most Alije Izetbegovića

Organizacioni odbor pozvao je sve građane da u vrijeme izvođenja performansa 14. maja u 12 sati na nekoliko minuta obustave kretanje preko Mosta Alija Izetbegović kako bi omogućili njegovo nesmetano izvođenje a time I odali počast ubijenoj djeci Goražda.

Početkom agresije na ovaj grad, 14. maja 1992. godine u Goraždu je počinjeno prvo ubistvo djece. U tadašnjoj ulici Sandžačkih brigada ispred zgrade su ubijeni Mirsad Ćulov (15) i Selvira Suljović (16).

Tokom opsade Goražda, prema dostupnim podacima, ubijeno je najmanje 151 dijete, dok je ranjeno oko 428 djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.