SAMO U BIH

UIO jača i od zakonodavaca: Povrat PDV-a na hranu za bebe na čekanju

Uprava za indirektno oporezivanje BiH ponaša se kao zatvoren sistem, kaže Pekić

Inicijativa usvojena početkom decembra prošle godine. Facebook

8.5.2024

Inicijativa zastupnika Branislava Borenovića (PDP) i Mire Pekić (PDP) u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, a kojom se predviđa povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe roditeljima i starateljima djece do dvije godine, usvojena je početkom decembra prošle godine.

Tom inicijativom obavezalo se Vijeće ministara da u roku od 60 dana pripremi zakon, po kojem bi se predviđao povrat poreza na hranu za bebe te opremu, odnosno krevetac, kolica, stolicu za hranjenje i autosjedalice.

Veliki troškovi

Vijeće ministara uputilo je inicijativu Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, no na njihov odgovor čeka se mjesecima.

O tome šta se dešava s ovom inicijativom razgovarali smo s predlagačicom Mirom Pekić.

- Početkom februara je Vijeće ministara razmatralo i uputilo tu inicijativu UIOBiH. Shvatam da je neophodno da i UIOBiH da svoje mišljenje, ali ne mislim da je njihovo mišljenje jedino važno. Mi do sada uopšte nemamo informaciju da je zasjedao Upravni odbor UIO niti da je naša inicijativa razmatrana zvanično. Imamo nezvanične izjave na upite novinara, gdje je rečeno da naša inicijativa zahtijeva dosta novca, izmjenu softvera i nova radna mjesta, što apsolutno nije tačno - kaže Pekić za "Avaz“.

Facebook

Navodi da inicijativa podrazumijeva uhodan način vraćanja PDV-a, na način da se roditelji i staratelji registriraju u PDV sistem, gdje bi im na osnovu njihovog zahtjeva i dokaza bio omogućen povrat poreza.

Pratiti trendove

Ovo nije prvi slučaj da postoji otpor u UIOBiH prema inicijativama koje ugrožavaju postojeću praksu da se porez od 17 posto plaća na sve proizvode, slično je bilo u prošlom u vezi s diferenciranom stopom PDV-a.

- Uprava za indirektno oporezivanje se ponaša kao zatvoren sistem, gdje jedino ono što vodi povećanju prihoda od PDV-a ima smisla i oni to prihvataju, a sve ostalo se glatko odbije - ističe Pekić.

U skladu s potrebama

Pekić govori da je većina zemalja mijenjala stopu PDV-a u skladu s potrebama.

- Postavlja se pitanje čemu stvarno služi Parlamentarna skupština BiH. Osim toga što se lideri dogovaraju u kafanama i te dogovore donose u institucije, a i ono što pokušamo da uradimo, tačnije ove inicijative, sve to dolazi do zida te nemamo mehanizam da natjeramo UIO da nešto uradi - navodi Pekić.

Poslali smo upit i UIOBiH s pitanjem da li je donesena odluka, no nismo dobili odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.