NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Za Njemačku je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje suvereniteta BiH

Moraju se stvoriti pretpostavke za pridržavanje evropskih zakona i propisa i tu ne postoje okolni putevi za ulazak u EU

Šolc: Podrška BiH. Screenshot

E. Ć.

7.5.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem rekao kako je za Njemačku neprihvatljiv "svaki pokušaj suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

Šolc je naglasio kako će Njemačka i dalje davati svoj doprinos stabilnosti u BiH putem EUFOR misije Althea.

Veliki izazov

- Moraju se stvoriti pretpostavke za pridržavanje evropskih zakona i propisa i tu ne postoje okolni putevi za ulazak u EU. Taj put je isti za sve zemlje. 

Svjestan sam da ovo predstavlja eliki izazov, ali reformski napori će se isplatiti za zemlje kandidate jer je topovezano i s velikim ekonomskim uspjehom i velikim mogućnostima unutar EU - kazao je Šolc.

On je naveo kako je Bećirovićem vrlo konstruktivno razgovarao i o drugim pitanjima koja su važna za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

- Potvrdio sam podršku njemačke Vlade na tom putu. Potrebno je osnaživati dalju regionalnu saradnju. Ove godine je 10. godišnjica Berlinskog procesa i to je važan instrument regionalne saradnje. Nadam se da će BiH ratificirati sporazum o mobilnosti i prihvatiti izajvu o energetskim pitanjima - naveo je Šolc.

Osigurati mir u Evropi

Šolc se dotakao i ruske agresije na Ukrajinu, navodeći da je pokazala koliko je važna saradnja i da moraju uraditi nešto kako bi se osigurao mir u Evropi.

- Ovaj rat pokazuje da mir nije nešto što se podrauzumijeva samo po sebi. Pozdravljam što je BiH solidarna s Ukrajinom i što se jasno izajsnila o ruskoj agresiji. Nadam se da ćemo moći provesti zajedničke korake u vezi sa tim. 

Znamo da je stabilnost zapadnog Balkana nešto što se ne podrazumijeva samo po sebi i da na tome moramo posebno raditi, a BiH igra aktivnu ulogu. Bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH za nas je neprihvatljiv. Podržavamo važnu ulogu visokog predstavnika u podržavanju demokratije, vladavine prava i integeriteta ove zemlje. Njegovi napori su zasnovani na tome da se osigura pridržavanje Dejtonskog sporazuma - poručio je Šolc.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.