PRVI MAJ

Radnici preživljavaju tako što se "krpe" kratkoročnim kreditima: Niko nema razloga za slavlje

Troškovi života daleko su ispred radničkih plata, pa je Sindikat metalaca u FBiH Praznik rada obilježio Prvomajskom protestnom šetnjom

Sa protesta u Sarajevu. Anadolija

Alen Bajramovic

1.5.2024

Iako radnici u BiH nastoje da 1. maj obilježe u skladu sa tradicijom i svojim mogućnostima, razloga za slavlje većina uposlenih u realnom sektoru nema. 

Troškovi života daleko su ispred radničkih plata, pa je Sindikat metalaca u FBiH Praznik rada obilježio Prvomajskom protestnom šetnjom i zahtjevom da satnica rada bude povećana sa 4,40 na 5,68 KM ili slijedi generalni štrajk metalskog sektora u ovom entitetu.

Prosječna plaća

Predsjednik Sindikata metalaca Almir Salihović pojašnjava da je drastičan rast svih troškova života, radnike doveo u težak materijalni položaj, jer je u zadnje četiri godine četveročlana porodica u kojoj jedan član radi i prima prosječnu platu u FBiH ostvarila "minus“ od preko 65.000 KM.

- Radnici preživljavaju tako što se “krpe” kratkoročnim kreditima ili pozajmicama, ili rade još jedan ili dva posla u vrijeme kada bi se trebali odmarati od teškog rada. Udruženje poslodavaca FBiH nije prihvatilo naš zahtjev za početak pregovora o povećanju najniže satnice, oni najprije očekuju usvajanje seta fiskalnih zakona, donošenje ovih zakona i zakona o minimalnoj plati je prolongirano i mi moramo ići u proteste – kaže Salihović.

Salihović: Sve je poskupjelo. Facebook

Osim rasta satnice rada, radnici traže i hitno donošenje Zakona o minimalnoj plati, Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak koji će značajno umanjiti poreske obaveze i omogućiti povećanje plata svim radnicima.

U protestnoj šetnji od Doma sindikata do Vlade FBiH, sa usputnim zadržavanjem ispred prostorija Udruženja poslodavaca FBiH, učestvovali su radnici iz Bosanske Krajine, Goražda, Konjica, Zenice, Gradačca, Sarajeva i drugih gradova.

- Ovo je uvertira za generalni štrajk. Ljudi nam odlaze, posebno ova specifična metalska zanimanja, a gdje ćemo onda naći majstore za našu namjensku i ostale grane industrije. Troškovi života rastu, a treba povesti računa i o ovoj psihološkoj strani. Povećan je broj slučajeva nasilja u porodici, ubistava, a jednim dijelom psiholozi ukazuju da je uzrok i nemogućnost osiguravanja egzistencije svojoj porodici – ističe Salihović.

1. maj radnici dočekuju ponovo prevareni, kaže Mersiha Ferhatović – Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Ferhatović–Beširović: Viša minimalna plaća. Anadolija

- Obećana im je značajno veća minimalna plaća u FBiH, što se nije desilo. Istovremeno, povećanje, i to značajno, desilo se u RS, tako da ovaj radnički praznik dočekuju ponovo razjedinjeni po primanjima, ali i po pravima. Kada je u pitanju trgovina, nadali smo se da će ovaj 1. i 2. maj biti neradni dani za sve, ali ponovo slave samo oni koji svoje plaće primaju iz budžeta. Cijenimo napore Ministarstva trgovine FBiH i zahvalni smo na angažmanu ministra Hasičevića, ali njega nažalost ne slijedi Parlament FBiH ni ostatak Vlade FBiH – ističe Ferhatović – Beširović.

Napravili iskorake

Praznik rada je prilika da na trenutak zastanemo, razmislimo i odlučimo šta mislimo sa samima sobom i bh. ekonomijom, kaže predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH Sinan Husić.

- Mi smo nedavno bili na ulici i još usaglašavamo neka pitanja. Ispred nas su ozbiljni izazovi. Stabilizovati Elektroprivredu je moguće jedino stabilizacijom stanja u rudnicima, jer nemamo dovoljno hidro i vjetroelektrana, pa smo i dalje osuđeni na ugalj. U ovih par mjeseci bilježimo rast proizvodnje u rudnicima, a objektivno smo od maja 2022. napravili iskorake po pitanju standarda rudara i danas imamo zadovoljne radnike. Nije tu kraj naših ambicija, ali za novi korak naprijed podlogu moramo kreirati u samim rudnicima – ističe Husić.

Povećali primanja

Položaj rudara, metalaca, trgovaca, radnika u građevinarstvu i industriji prerade drveta i tekstila mora biti bolji, kaže predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBIH Samir Kurtović.

- Kao granski sindikat koji predstavlja državne službenike i namještenike, sudsku vlast i sve javne ustanove u FBiH, mi smo ostvarili izuzetne rezultate za naše članove. Potpisali smo kolektivni ugovor, jedinstven za cijelu FBiH, povećali primanja od 8 do 11 posto, zaštitili prava uposlenika, poboljšali primanja kavnih ustanova socijalne zaštite i imamo izuzetan socijalni dijalog sa Vladom FBiH i Vladama kantona. Za 1. maj nastavljamo socijalni dijalog u cilju daljnjeg poboljšanja statusa svih nasih članova – kaže Kurtović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.