"UVOZ" STRANIH RADNIKA

Poslodavci u FBiH i dalje žele strane radnike, povećanje minimalca u 2024. ne smatraju mogućim

Nada se da će u narednom periodu biti obnovljen i rad Ekonomsko-socijalnog vijeća kako bi mogli institucionalno djelovati

Udruženje poslodavaca FBiH. Fena

FENA

23.4.2024

Udruženje poslodavaca FBiH nastavit će insistirati na 'uvozu' stranih radnika, istaknuto je na Izvještajnoj skupštini tog udruženja danas u Sarajevu.

Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović rekao je da povećanje minimalne plate ne smatra mogućim u ovoj godini jer Udruženje smatra da prethodno treba smanjiti doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Nada se da će u narednom periodu biti obnovljen i rad Ekonomsko-socijalnog vijeća kako bi mogli institucionalno djelovati.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević naveo je da očekuje da će novim zakonom o unutrašnjoj trgovini biti regulisan rad nedjeljom u trgovini na nivou cijele Federacije.

Pojasnio je da je neradna nedelja u kantonima u kojim je uvedena pokazala da nije došlo do pada prometa u trgovini, te da je došlo do boljeg kvaliteta usluga i smanjenja troškova za trgovce.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnih ustanova u FBiH Samir Kurtović naglasio je da sindikati imaju dobru saradnju s Udruženjem s kojim imaju potpisanih osam kolektivnih ugovora i da se nada da će ta saradnja biti nastavljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.