SELO SOPILJA

Jedina hrvatska porodica u Nevesinju vodi pravnu bitku za svoju imovinu 16 godina

Zbog postavljanja ograde, kako tvrdi, Luka Čuljak je morao platiti 13.000 KM kazne

Nevesinje. BHRT

S. S.

22.4.2024

Povratnička porodica Luke Čuljka, jedina je hrvatska porodica u Nevesinju. Na svoje imanje u selu Sopilja, vratili su se devedesetih godina, a problemi kreću 2002. godine, kada su počeli voditi pravnu borbu za imovinu, jer se kroz njihovo imanje želi napraviti put do susjednih kuća. Tužbu protiv Čuljka podnosi njegov prvi komšija Velimir Kovačević za služnost puta, koji, kako kaže Čuljak, nikada nije bio niti će biti. Kako bi zaštitio svoju imovinu, odlučuje je ograditi, piše BHRT.

Zbog postavljanja ograde, kako tvrdi, Luka Čuljak je morao platiti 13.000 KM kazne, a cijeli proces traje već 16 godina.

- Tu su bila mnoga maltretiranja, nema šta se nije dešavalo. Policijski službenik Dragoslav Aćimović došao bi, pa mi piše kaznu po 700 maraka i Veljko Vuković što bi moja majka otvorila garažna vrata ili bilo ko drugi - kazao je Luka Čuljak.

Iako 2017. Luka Čuljak na Općinskom sudu u Trebinju dobija spor protiv Kovačevića, Kovačević ne odustaje od toga da vrati put koji se, kako kaže, koristio 150 godina za što se steklo pravo služnosti. Pošto pred sudom nije mogao doći do pravde, pojašnjava, odlučio je podnijeti zahtjev opštini za izradu regulacionog plana.

- Taj put nije na njegovom zemljištu, sve što je iznio sve je čista laž. Čuljak Luka je uzurpirao 20 duluma zemlje, to znači dva hektara državne zemlje, to ne spominje - kazao je Velimir Kovačević, mještanin sela Sopilja.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović isti da će epilog svega biti pravljenje regulacionog plana prema kojem bi se napravio pristupni put svim tim domaćinstvima.

- E sad, ko će tu izgubiti tri metra, ko će dobiti, ja o tome neću da pričam i ne želim, to je stvar imovine, to je stvar privatnih posjeda i to je stvar najboljeg ili jedinog mogućeg rješenja - ističe Avdalović.

No, Čuljkov advokat tvrdi da su put uzurpirale njegove komšije i da oni nemaju pravo puta služnosti. Istaknuo je da je u ovom postupku postoji samo lični interes Velimira Kovačevića. Dakle, pravo služnosti puta, pojašnjava Čuljkov advokat, pokušava osigurati izradom regulacionog plana za naselje Sopilja, iako postoje dva pristupna puta do kuća Čuljkovih komšija.

- Mi smatramo da se tu radi o diskriminaciji, čistoj diskriminaciji na rasnoj osnovi, na nacionalnoj osnovi i evo uptravo sam vam pokazao odluku člana aneksa 7. gdje se kaže da se svi trebaju ustručavati od ovih radnji odnosno da se osigura siguran, dostojanstven i miran povtratak na svoje ognjište. Međutim, vidite da to nije tako - kaže Ahmed Salčin iz Udruženja "Vaša prava BiH"

Salčin kaže za BHRT da su prošle godine uputili žalbu instituciji ombudsmena koja se odnosi na povrede odredaba Zakona o zabrani diskriminacije koje je učinila Opštine Nevesinje u vezi sa izradom Regulacionog plana, koji će definisati pristupni put u naselju Sopilja. U saopštenju koje smo dobili iz Institucije ombudsmena navedeno je da su proveli niz aktivnosti u vezi s ovim predmetom i da još čekaju odgovor iz Opštine Nevesinje. Nakon što se okonča istraga u predmetu, navode, te eventualno prikupe i druge informacije, donijet će odluku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.