PROFESOR

Enver Kazaz za "Avaz": Važno je na poruke iz Banje Luke odgovoriti politikama mira

NSRS je usvojenim odlukama negirala genocid u Srebrenici kao institucija i time je počinjeno krivično djelo

Enver Kazaz. Avaz - N. Šaljić / Avaz

Alen Bajramovic

19.4.2024

NSRS poništila je Ustav BiH donošenjem entitetskog izbornog zakona, na osnovu kojeg će izbore u ovom entitetu provoditi Republička izborna komisija, kaže profesor Enver Kazaz, reagirajući na novi val neustavnih i nezakonitih odluka u RS. Na taj način, nastoje se poništiti nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.

- To je udar na ustavni poredak BiH. Zato pozivam gospodina Šmita da hitno poništi izborni zakon RS. NSRS je usvojenim odlukama negirala genocid u Srebrenici kao institucija i time je počinjeno krivično djelo. Na skupu u Banjoj Luci više puta je negiran genocid. Bio je to skup na kojem Darko Banjac fašističkim riječnikom poziva Rusiju da proširi agresiju na druge zemlje, ne samo na Ukrajinu. Bio je to skup na kojem se ponavljaju ratne mantre i na kojem se šalju poruke mržnje. NSRS donijela je i izmjene zakona o radu koje otvaraju prostor različitim malverzacijama kako bi se spasili Dodik i njegovi saradnici sa crne liste. Tako se RS žrtvuje kao entitet za nekoliko političara koji je direktno vode u propast i daljnju međunarodnu izolaciju. Vrlo je jasno da američka diplomatija u ovom trenutku treba da stavi SNSD na crnu listu i toj partiji uvede iste sankcije kao i SDS-u – kaže Kazaz za "Avaz".

Naglašava da Dodik RS vodi u ponor i da je nužno da FBiH dobro funkcionira kako bi se održala stabilnost.

- I nužno je da se ti događaji u RS ne iskoriste za bilo kakvu vrstu incidenta. Velika je odgovornost na gospodinu Šmitu, on je mora preuzeti i poništiti sve odluke NSRS. Ne plašim se većih sukoba, već manjih incidenata. Ne zaboravimo da je francuski nosač aviona u Jadranu, da NATO čvrsto ovaj prostor drži pod kontrolom, da pojačava svoje aktivnosti, a RS je ekonomski potpuno propao entitet i nema snage za nešto ozbiljnije. Važno je sačuvati razum i na ratnohuškačke poruke iz Banje Luke odgovoriti politikama mira i da ona koji štiti Dejtonski sporazum, a to je gospodin Šmit, poduzme hitne korake koji će stabilizirati situaciju – ističe profesor Enver Kazaz za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.