KANTONALNI SUD U SARAJEVU

Potvrđena optužnica za trojicu Šveđana koji su ubili Harisa Osterdala u Sarajevu

Oni su osumnjičeni da su 31. oktobra 2023. u Osterdala i još jednu osobu ispalili 30 metaka

Privođenje osumnjičenih za ubistvo. N. Šaljić / Avaz

N. H.

19.4.2024

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv El Oveiti Abdel Mađida (Oweiti Abdel Majid), Hedberg Oliver Petera i Konrad Tilusa (Tylusa) zbog krivičnih djela ubistvo i pokušaj ubistva.

Optuženi se terete da su 31. oktobra 2023. godine oko 16 sati i 25 minuta u sarajevskoj općini Ilidža jednog državljanina Švedske usmrtili, a drugog ranili. 

Optuženi su ubistvo prethodno isplanirali, tako što su prvobitno stigli iz Turske u Sarajevo, iznajmili automobil i stan u Istočnom Sarajevu, kupili električno biciklo i nabavili automat sa prigušivačem.

Na dan ubistva, dovezli su se automobilom u naselje Bulevar ispred jedne od zgrada u kojoj je boravio H.L.O.

Optuženi Hedberg Oliver Peter je parkirao automobil i iz prtljažnika izvadio električno biciklo, na koje su optuženi El Oveiti Abdel Mađid i Konrad Tilus sjeli i potom se maskirani sa kapuljačama, kačketima i hirurškim maskama, približili ulaznim vratima poslovnih prostorija jednog od marketa ispred kojeg su se nalazili H.L.O. i E. M.

Optuženi Konrad Tilus je na nekoliko metara udaljenosti smanjio brzinu kretanja bicikla, a El Oveiti Abdel Mađid iz vatrenog oružja – automata ispalio oko 30 hitaca u H.L.O. i E. M. 

Od oko 30 hitaca, 26 je pogodilo H.L.O. od kojih je i preminuo, dok je E.M. zadobio lake tjelesne povrede u predjelu stomaka. 

Nakon toga su optuženi pobjegli na područje RS. Nedugo nakon, optužene El Oveiti Abdel Mađida i Konrad Tilusa su na području opštine Pale uhapsili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, dok je optuženi Hedberg Oliver Peter uhapšen na području općine Sokolac. 

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila produženje pritvora optuženima, dok je za glavni pretres sudu predloženo saslušanje 20 svjedoka, šest vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.