PREMIJER FBIH

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Kako je kazao ministar Lakić, Ministarstvo je od prvog dana problema u Dubravama u komunikaciji s Elektroprivredom i rudnikom „Kreka“

N. Šaljić / Avaz

FENA

15.4.2024

Delegacija Vlade Federacije BiH, koju predvode premijer FBiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, posjetila je danas Rudnik mrkog uglja „Kreka“, te lokalitet klizišta u Dubravi Donjoj kod Živinica i površinski kop „Šikulje“ RMU „Kreka“ u Lukavcu.

Važnost rudara

Premijer FBiH Nermin Nikšić istaknuo je da je rudnik „Kreka“ na najbolji mogući način odgovorio na "pruženu ruku Vlade FBiH".

- Rudari zaista daju sve od sebe, pojačali su proizvodnju i to je od velike važnosti za stabilizaciju elektroenergetskog sektora Federacije BiH i kako bi zadržali svoj energetski suverenitet, te da ne bi od izvoznika električne energije postali uvoznik – izjavio je Nikšić.

Podsjetio je da je prije dvije godine prijedlog tadašnje Vlade bio da se poveća cijena električne energije za 100 posto, pa je nakon intervencije u Parlamentu amandmanom to postavljeno na 50 posto, a zatim je sadašnja Vlada spustila na 20 posto.

- Mi smo prošle godine bili u situaciji da imamo mizerne količine električne energije za izvoz. Elektroprivreda je bila u situaciji da prodajom tih viškova može da utiče na cijene. Bez obzira na sve to, mi smo ove godine uspjeli da postavimo priču socijalnih cijena električne energije, a svako naredno povećanje će se desiti u skladu s tarifama. Mislim da je pošteno da oni koji žele više da troše da trebaju i da plate, dok će cijena ostati ista za one koji se zadržavaju na sadašnjoj potrošnji. Sve će to ljudi najbolje vidjeti na svojim računima – objasnio je premijer.

Dodao je da su dnevni troškovi saniranja klizišta u Dubravi Donjoj između 150.000 i 200.000 KM, zbog čega su se svi akteri saniranja i udružili u ovom projektu.

Kako je kazao ministar Lakić, Ministarstvo je od prvog dana problema u Dubravama u komunikaciji s Elektroprivredom i rudnikom „Kreka“.

- Danas smo vidjeli da je sve organizovano na najbolji mogući način. Pored problema koje ovdje imaju, ovu rudari imaju visoki nivo proizvodnje koji raste iz dana u dan. Pružamo maksimalnu podršku našim rudarima i smatramo da je ovo jedini ispravan način na koji se trebaju voditi rudnici. Iz tog razloga će ovaj rudnik i u narednom periodu imati našu apsolutnu podršku – izjavio je Lakić.

Mjere štednje

Na pitanje o poskupljenju struje, kazao je da su u pitanju mjere štednje, jer u FBiH nema dovoljno proizvedene struje. Navodi da se proizvonja u rudnicima smanjila, ali da problema u proizvodnji električne energije neće biti ako proizvodnja bude na visokom nivou, kao što je u ovom trenutku.

- Ako govorimo o toplotnim pumpama, moram napomenuti da uz njih dolaze i solarni paneli koji prave kompatibilnost u sistemu. Moramo se okrenuti i poticajima za solarne panele na krovovima kuća, zbog čega smo i donijeli prošlogodišnje zakone – kazao je ministar.

Dodaje da se problemi nastali u prošlosti ne mogu tek tako lako riješiti, te da se samo hrabrim odlukama može spasiti elektroenergetski sektor, u šta se ubrajaju i mjere štednje, za koje se nada da će biti kratkoročne.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić istaknuo je da je rudnik „Kreka“ od početka ove situacije imao veliku podršku Elektroprivrede, nadležnog ministarstva i Vlade FBiH.

Istaknuo je da „rudari kada hoće, mogu napraviti čudo“ i oni to znaju, samo im treba podrška.

- Treba im podrška u mehanizaciji i modernizaciji opreme, a s druge strane Elektroprivredi BiH trebaju nove količine uglja. Posebno me raduje što je jutros ponovo krenula proizvodnja – kazao je Buljubašić.

Kako je kazao v.d. direktora rudnika „Kreka“ Elnur Dizdarević, u skladu s uputama Feralnog rudarskog inspektora, rudnik „Kreka“ je proglasio vanredno stanje i pokrenuo mehanizaciju, kojm se u proteklih nekoliko dana od klizišta brane naselja.

- Uz pomoć teške mehanizacije uspjeli smo staviti klizište pod kontolu. Nadam se da ćemo u narednim danima sanirati nastalu štetu - rekao je Dizdarević.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.