MUKE ZA UMIROVLJENIKE

Rast troškova života i nedovoljne naknade: Odu u penziju, ali opet moraju raditi

Prema podacima iz evidencija u RS, u ovom bh. entitetu već radi više od 8.000 penzionera

U Zavodu PIO FBiH nemaju ovu vrstu evidencije. Avaz

Alen Bajramovic

13.4.2024

Rast troškova života i iznosi penzija nedovoljni za normalan život sve veći broj penzionera u BiH opredjeljuju da, nakon ostvarivanja prava na penziju, ponovo zasnuju radni odnos.

Prošle godine

Ranije su ovo pravo imali samo penzioneri koji su ostvarili uvjete za punu starosnu penziju, ali presuda Ustavnog suda FBiH iz prošle godine otklonila je ovu vrstu diskriminacije i omogućila i korisnicima prijevremenih, odnosno invalidskih penzija da rade i nastave primati penziju.

Prema podacima iz evidencija u RS, koje je nedavno objavila BHRT, u ovom bh. entitetu već radi više od 8.000 penzionera, a zbog činjenice da je visina penzija od 300 KM za osiguranike sa 15 do 20 godina staža, odnosno 601 KM za one s 40 i više godina rada iza sebe, procjenjuje se da će ovaj broj biti i veći.

Najniža penzija u FBiH trenutno iznosi 565, a zagarantirana 674 KM. Od oko 440.000 penzionera u FBiH najniže mjesečne iznose dobiva više od 60 posto korisnika ovog prava.

Nisu dužni

U Zavodu PIO FBiH nemaju ovu vrstu evidencije, jer penzioneri koji ponovo zasnuju radni odnos nisu u obavezi dostaviti im taj podatak, ali zbog činjenice da su penzije jedva dovoljne za puko preživljavanje ne iznenađuje to što veliki broj njih koristi mogućnost da kućne budžete popune povratkom na svoja ili nastavkom rada na drugim radnim mjestima.

Ide hitna procedura

S druge strane, Vlada FBiH nastoji spriječiti korisnike invalidskih penzija da rade, jer smatra da su gubitak radne sposobnosti i stjecanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju dijametralno suprotne stvari.

Ako izmjene i dopune Zakona o PIO FBiH, koje su po hitnoj proceduri upućene u parlamentarnu proceduru, budu usvojene, ovo pravo bit će uskraćeno zaposlenima koji imaju status osoba s invaliditetom, osiguranicima samostalnih djelatnosti, odnosno obrtnicima i osobama angažiranim po osnovu ugovora o djelu te osiguranicima vjerskim službenicima i poljoprivrednicima.

Ovim izmjenama, kako je obrazloženo, Vlada FBiH štiti temelje sistema PIO i budžet FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.