SASTANAK

Usame Zukorlić odazvat će se pozivu Konakovića: Svrha skupa je jačanje saradnje među Bošnjacima

Podržavam pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja, kazao je Zukorlić

Usame Zukorlić. Instagram

Z. K.

9.4.2024

Usame Zukorlić predsjednik Stranke pravde i pomirenja odazvat će se pozivu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića na sastanak, kako je to nazvao, političkih predstavnika Bošnjaka koji će biti održan 12. aprila.

Pravo naroda

Kako je kazao Zukorlić, svrha skupa je jačanje saradnje među Bošnjacima i povezivanje bošnjačkog naroda regije i šire, "bez namjere da skup bude usmjeren protiv bilo koga".

On navodi kako podržava pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja.

- Podržavam pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja. To pravo imaju i Bošnjaci, jer postojanje i identitet jednog naroda nisu ograničeni na granice jedne države ili teritorije - kazao je Zukorlić.

Izrazio je zabrinutost zbog stavova nekih bošnjačkih predstavnika koji se protive ovom okupljanju.

Ko je odbio

- Decenijama propuštaju doprinijeti saradnji u poboljšaju privredne, socijalne, kulturne i političke organizovanosti Bošnjaka - navodi Zukorlić.

Prethodno su poziv Konakovića odbili lider SDA Bakir Izetbegović, lider SBiH Semir Efendić, lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, kao i lider SDP-a Srbije Rasim Ljajić. S druge strane, poziv je osim Zukorlića prihvatio i lider stranke Naprijed Šemsudin Mehmedović. 

Jedan od organizatora je, prema riječima Konakovića, lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.