GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg odgovorio na pitanje novinarke "Avaza": Reforme se moraju raditi bez obzira na članstvo u NATO-u

BiH mora ispuniti neophodne reforme, mora nastaviti raditi na njima

Stoltenberg i Bećirović - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Nerma Ajnadžić

8.4.2024

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je konferenciju za medije nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem u sjedištu NATO-a u Briselu.

Na pitanje novinarke "Dnevnog avaza" Nerme Ajnadžić kada BiH može očekivati da postane članica NATO-a i šta vlasti u BiH mogu uraditi o tom pitanju, Stoltenberg je odgovorio:

- BiH ima status zemlje koja ima akcioni plan, koji je aktiviran. Cilj tog plana je da načinimo BiH članicom NATO-a. BiH mora ispuniti neophodne reforme, mora nastaviti raditi na njima. Reforme se moraju raditi bez obzira na članstvo u NATO-u, one imaju vrijednosti same po sebi, ali mogu pomoći članstvo u NATO-u. Reforme pomažu da se krene ka putu u EU. Jačanje demokratskih institucija je jedno od glavnih uslova, a drugi element je da građani i institucije imaju želju za članstvom. Nije na meni da to odlučim, to je na građanima BiH. Članstvo BiH u NATO-u se ne može desiti sutra, ali može stabilizirati BiH i dovesti je do članstva u EU - kazao je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.