"AVAZ" NA LICU MJESTA

Karić se obratila na Svečanoj sjednici Grada Sarajeva u Vijećnici: Sarajevo je uvijek u herojskoj hrabrosti znalo pjevati slobodi

Na Svečanoj sjednici će biti upriličena dodjela Šestoaprilske nagrade

Benjamina Karić i Mirela Bećirović - Avaz
 Svečana sjednica Grada Sarajeva - Avaz
 Svečana sjednica Grada Sarajeva - Avaz
 Svečana sjednica Grada Sarajeva - Avaz
Branislava Draženović - Avaz
+6

6.4.2024

U Vijećnici je održana Svečana sjednica na kojoj je bila upriličena dodjela Šestoaprilske nagrade povodom dana Grada Sarajeva. 

Među prisutnima su bili i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar Ramo Isak, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić sa suprugom, supruga predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mirela Bećirović i drugi.

Značajan datum

Sjednicu je svečano otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović intoniranjem himne Bosne i Hercegovine

- O značaju ovog datuma za Grad Sarajeva i Bosnu i Hercegovina se govori puno posljednjih dana i na to će se posebno osvrnuti gradonačelnica u svom govoru. Važno je istači našu zahvalnost, poštovanje i sjećanje na one koje su izgubili svoje živote braneći naš grad - kazao je Ademović nakon čega je uslijedila minuta šutnje za sve poginule borce i civilne žrtve Grada Sarajeva.

Istakao je kako je Vijeće bilo posebno aktivno posljednjih godina.

- Gradsko Vijeće Grada Sarajeva u 2023. godini, nakon 15 godina, donijelo novi statut Grada Sarajeva usklađenim sa zakonskim propisima. Ovo je ponovo pokrenulo potrebu adekvatnog pozicioniranja Grada Sarajeva, glavnog grada, ustavno-pravnom sistemu BiH. Radimo na tome da Grad Sarajevo bude primjer uspješne lokalne zajednice - istakao je Ademović.

Simbol slobode

Dodao je kako se danas posebna zahvalnost pokazuje onima koji su stali u odbranu Grada Sarajeva. 

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Benjamina Karić.

- Ponosno se prisjetimo jednog od svojih simbola. Simbola slobode u kojima je dobro pobijedilo zlo. Tog 6. aprila, heroji su oslobodili grad okova fašizma. Sarajevo je uvijek u herojskoj hrabrosti znalo pjevati slobodi. Nikada naše Sarajevo nije podnosilo život u zaustavljenom vremenu. Nastavljamo naš evropski put s najcivilizovanijim narodima Evrope u čijim smo njedrima davno bili. Vraćamo se sebi, svom zajedničkom biću. Nas su historija i geografija odredili da spajamo svjetove i svjetonazore. Naša je sudbina da spajamo, a ne da razdvajamo - poručila je Karić.

Na kraju svog govora, Karić je poručila kako je april u Sarajevu metafora za zajedništvo.

- Šestoaprilske nagrade poručuju svima da je naša sloboda neuništiva, da smo domovina mira i znanja, čiji miris uznosimo svijetom, našim susjedima i komšijama. April u Sarajevu je naša metafora zajedništva, fenomen koji je davno dobio neuništiva krila. April u Sarajevu razgaljuje duše, unoseći radost. On je oda narodu bosanskom koji istinu ljubi. Čestitam dobitnicama Šestoaprilskih nagrada na sigurnom i ljepšem putu za budućnost - zaključila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.