SARAJEVO

Uoči Ramazanskog bajrama: Katar osigurao pakete građanima Sarajeva i BiH, donirano oko 300.000 KM

Aktivnost je provedena u saradnji sa Uredom za društvenu brigu i Medžlisom IZ Sarajevo

Podjela paketa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Z. K.

6.4.2024

Provodeći aktivnosti u saradnji sa Ministarstvom vakufa i islamskih pitanja Države Katar, Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas, 6. aprila, je na platou ispred Istiklal džamije u Sarajevu izvršio podjelu više od 300 prehrambenih paketa.

Ova značajna donacija Države Katar će u posljednjoj desetini svetog muslimanskog mjeseca ramazana, a uoči Ramazanskog bajrama, sigurno obradovati brojne porodice u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

No, ovo je samo vrhunac aktivnosti koje Država Katar, u saradnji s Islamskom zajednicom, tradicionalno provodi širom Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost ovogodišnjih donacija zaljevske zemlje na području Bosne i Hercegovine dosegnula je oko 300.000 KM.

- Danas realiziramo aktivnost podjele prehrambenih ramazanskih paketa, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice u BiH, a koje donira Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja države Katar. Prisustvujemo masovnijoj podjeli paketa. Ovdje su paketi za više od 300 korisnika koji će danas biti uručeni. 

Već smo podijelili ili planiramo podjelu u drugim medžlisima i muftijstvima unutar BiH. Također, dijelimo pakete na kućnu adresu invalidnim i starijim osobama. Ukupno će, dakle biti podijeljeno nekoliko hiljada paketa - kaže Amela Brdar iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZBiH, navaljujući i podjelu bajramskih paketića.

Uljepšali bajramske dane

Ferid ef. Ganić iz Medžlisa Islamske zajednice u BiH pojasnio je da su korisnici paketa prije svega starije i iznemogle osobe, bolesni, borci i ugrožene kategorije društva...

- Ramazan je prilika da, pored ibadeta Gospodaru Svjetova, i ove kategorije društva obradujemo, da im uljepšamo ramazanske dane. Ova podjela će im mnogo značiti da lijepo provedu ostatak mjeseca ramazana i da lijepo dočekaju Ramazanski bajram - naglasio je Ganić.

Ured za društvenu brigu Rijaseta IZBiH ističe da je pomoć koju pruža Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja od velike koristi stanovništvu Bosne i Hercegovine.

- Ovom prilikom želim se zahvaliti Ministarstvu vakufa Države Katar na vrijednoj donaciji, koja je od velikog značaja. Nadamo se da ćemo u budućnost nastaviti dobru saradnju na korist narodu u Bosni i Hercegovini - dodala je Amela Brdar.

Riječ građana BiH

Upućujući riječi zahvalnosti Džemal Rizvić, 90 postotni invalid, civilna žrtva rata iz općine Ilidža veli da mu ova donacija mnogo znači, jer nema primanja.

- Zahvaljujemo se Državi Katar na ovim predivnim namirnicama, što doniraju i pomažu u svim segmentima i sferama. Trenutno nemam primanja, pa mi ova podrška itekako mnogo znači - riječi su Rizvića.

Adis Alagić iz sarajevskog naselja Dobrinja smatra da ova pomoć posebno znači onima koji poste mjesec ramazan, a nema im ko pomoći.

- Zahvaljujem se ljudima iz Katara na velikoj podršci našem narodu - poruka je Alagića.

Haris Gubeljić iz Sarajeva je ocijenio da Država Katar neizmjerno pomaže Bosnu i Hercegovinu iz godinu u godinu.

- Građani Bosne i Hercegovine su jako zahvalni na ovim hedijama (poklonima) u sklopu ramazana. Hvala i IZBiH na čelu s reisu-l-ulemom dr. Huseinom ef. Kavazovićem. Ovo je dragocjena pomoć građanima koji su u potrebi, a puno takvih imamo u BiH. Zahvaljujem se što nam uljepšavaju ove ramazanske i bajramske blagdane - naveo je Gubeljić.

Hvala Kataru

Dio paketa podijeljen na području džemata Koševsko-Brdo u Sarajevu, potvrdio je Nein ef. Balić, imam džamije Koševsko-Brdo.

- Želim se zahvaliti bratskoj Državi Katar koja nas je i ove godine u ramazanu počastila paketima. To je jedna u nizu aktivnosti koje oni provode u našoj državi. Ovaj put riječ je o paketima za socijalne potrebe naših džematlija na rubu egzistencije. Zahvaljujem im i želim uspješan rad, te molim dragog Alaha dž.š. da im pomogne u njihovom humanitarnom radu - rekao je ef. Balić.

Osim u saradnji s Islamskom zajednicom u BiH, Država Katar i Ministarstvo za vakuf i islamska pitanja ostvarili su ove godine uspješnu saradnju sa Regionalnim odborom (RO) „Merhamet“, Banja Luka, na podjeli 900 ramazanskih paketa i 900 vraća brašna povratnicima u bh. entitetu RS. 

Akcija RO „Merhamet“, Banja Luka, na čelu sa Jasminom Spahićem, naišla je na dobar odjek u 22 općine u bh. entitetu RS, gdje je podjela izvršena tokom mjeseca ramazana. 

Aktivnost je provedena u saradnji sa Uredom za društvenu brigu i Medžlisom IZ Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.