REAKCIJE

Pionirska dolina o optužbama u vezi s lošim stanjem u ZOO vrtu za "Avaz": Životinje su žive i zdrave, dođite i uvjerite se!

Ako smo mogli za dva dana udebljati lava, promijeniti finansijera, onda smo mađioničari, kazala je Hamza

Lavica stara 19 godina - Avaz
Pionirska dolina je dom za više od 200  - Avaz
Pionirska dolina je dom za više od 200 jedinki - Avaz
Pionirska dolina je dom za više od 200  - Avaz
Pionirska dolina je dom za više od 200  - Avaz
+2

5.4.2024

Pritužbe na račun Pionirske doline o tome kako životinje izgledaju neuhranjeno, sugerirajući na afričkog lava, da mu je krzno u rupama, te o tome kako ovaj zoološki vrt finansira Evropska unija, danima su udarna tema u glavnom gradu BiH.

Sve je počelo objavom članice Facebook grupe „Av-Mau“ koja je skrenula pažnju na zabrinjavajuće stanje životinja u Pionirskoj dolini, što je potaklo svojevrsnu medijsku hajku na sarajevski zoološki vrt.

Veterinarska inspekcija

Tragom te informacije kontaktirali smo Udruženje za etički tretman čovjeka i životinja „Mi smo dio rješenja“ i Pionirsku dolinu, kako bismo iz prve ruke saznali o čemu se zapravo radi.

Predsjednica Udruženja za etički tretman čovjeka i životinja „Mi smo dio rješenja“ Alma Kovačević kazala je za „Avaz“ kako će u narednim danima Udruženje imati službenu posjetu Pionirskoj dolini, zajedno s Federalnom veterinarskom inspekcijom.

- Naše udruženje u ovom trenutku ne može biti najobjektivnije, s obzirom na to da je naš stav apsolutna sloboda za sve životinje. Smatramo da zoološki vrtovi općenito nisu mjesta na kojima su životinje sretne, kao i da su lav i lavica u Pionirskoj dolini premršavi. Opravdano ih je držati u rezervatima zbog liječenja ili ukoliko se ne mogu vratiti u svoje prirodno stanište - kazala je Kovačević, ističući kako žele graditi saradnju s Pionirskom dolinom s ciljem dobrobiti životinja.

Netačni podaci

Aldijana Hamza, portparol preduzeća "Park", okarakterizirala je cijelu situaciju kao nepoštivanje novinarskih postulata.

Hamza: Nepoštivanje novinarskih postulata. Avaz

 Jedna aktivistica objavila je svoje zapažanje, gdje je Pionirsku dolinu nazvala logorom i mjestom koje finansira Evropska unija... Dosta netačnih informacija. Rekla je da mi ne prihvatamo kritike i da smo se oglušili na njena obraćanja, a sve to vodi ka činjenici da nijedan podatak nije tačan - istakla je Hamza.

Dodaje kako je nakon medijskih natpisa pozvala osobe koje su pokrenule cijelu dramu da dođu i uvjere se kakva je situacija na terenu, što je i učinjeno.

- Ako smo mogli za dva dana udebljati lava, promijeniti finansijera i registrirati se u Sudu kao preduzeće čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajeva, onda smo mađioničari. Jučer (četvrtak, op.a.) je bila druga priča, mislim na to što su se ti koji su to pokrenuli izvinili za nanesenu štetu, te što je aktivistica demantirala ono što je rekla. Ne kažemo da je stanje idealno niti da smo mi bajka, pozivamo sve da dođu, mi smo otvoreni za javnost i volimo dobre ideje - kazala je Hamza.

Lavica je stara

Pionirska dolina postoji više od 65 godina i dom je za više od 200 jedinki. Ono što Hamza posebno naglašava jeste da posjetioci nisu upućeni u neke detalje u vezi sa životinjama.

- Naša lavica je stara životinja, ima 19 godina. Otvoreni smo za saradnju, ali za klevetu i ocjenjivanje našeg rada na vrlo pogrdan način, a da se ne razgovara s nama, tražit ćemo zaštitu kod nadležnih organa - zaključila je Aldijana Hamza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.