BANJA LUKA

Dodik uručio orden Orbanu koji je potom govorio o nepravdi prema Srbima

U međunarodnoj politici uvijek podržavao Srbe, rekao je Orban

Dodik uručio odlikovanje Orbanu. Srna

N. Aj.

5.4.2024

Nakon jučerašnjih sastanaka u Sarajevu, premijer Mađarske Viktor Orban sinoć je otišao u Banju Luku gdje ga je dočekao predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Danas mu je uručeno odlikovanje dodijeljeno povodom neustavnog 9. januara. Orban se zahvalio Dodiku kazavši da je to "znak velikog poštovanja".

- Ovo je još više izraz prijateljstva između prijatelja. Ovo nije običan državni akt nego smatram da tu ima emocija, povjerenja i optimizma u odnosu na zajedničku budućnost - rekao je Orban.

Dodao je da je star čovjek koji dugo posmatra Srbe.

- Sjećamo se kako je bilo Srbima kad se ovaj svijet još zvao Jugoslavija. I kad ste vi bili bogatiji i razvijeniji od nas, a sjećam se 1992. u Parlamentu kada smo u glasali o priznavanju BiH, ja sam tada bio prisutan. Postmatrao sam i Srbe i onda i pratio sam šta se dešava kada se potpisivao Dejton, a sjećam se i kada je NATO bombardovao Beograd. Tada sam pratio kako se Srbi bore da nađu novo mjesto u novom dobu - kazao je Orban.

Poručio je da su susjedi, gdje god živjeli.

- Suština nije da su naše države susjedne, nego su naši narodi susjedi. Ja sam zato u međunarodnoj politici uvijek podržavao Srbe jer sam tokom tih decenija stekao uvjerenje da je međunarodna politika prema Srbima nije fer. Nema bezgrešnog naroda, ali u Mađarskoj se kaže da ima ljudi koji vide samo tuđe greške - dodao je Orban.

Poručio je da zbog toga smatra da se prema Srbiji "odnose nepravedno" te da ne dobija to priznanje koje joj pripada.

- Ne prepoznaju da su Srbi Evropi potrebni. Bez Srba nema evropske sigurnosti, nema zdrave EU. Bez Srba nema stabiliteta u Evropi - rekao je mađarski premijer.

Istakao je da čini sve kako bi približio BiH Evropskoj uniji.

- Već davno se trebala donijeti odluka da vi postanete dio EU. Izgubili smo decenije, a sada se odjednom pojavljuje ideja proširenja prema istoku i rezerva prema jugu. Naš stav je takav da prvo treba da se završi proces prema jugu, prema tom cilju a poslije toga možemo da se bavimo proširenju prema istoku koje je mnogo skuplje - dodao je Orban aludirajući na proširenje EU prema Ukrajini, Moldaviji i Gruziji.

Poručio je da su se "borili da se otvori pregovarački status s BiH", dodajući da je BiH imala podršku i drugih zemalja, uključujući Austriju.

- Međutim, evo sada uočavamo jednu situaciju kada se donose odluke o mijenjanju Izbornog zakona i to dovodi do srozavanja svih rezultata koji smo doveli do EU. Radili smo godinama i odjednom ovakva provokativna odluka to sve dovodi u pitanje. To znači jedno da se stranci miješaju u vaše poslove, vi imate sposobnost da sami odlučujete - kazao je Orban.

Poručio je kako bi međunarodni faktori trebali što prije da "vrate vjeru da ste sposobni da riješite svoje probleme"

- Ovo odlikovanje smatram da mi daje pravo da radim u tom cilju. Predsjedniče, možete da računate na Mađarsku. Neka nas Bog čuva - zaključio je Orban.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.