VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Šmit potvrdio: Obratit ću se na sjednici Generalne skupštine UN-a

On će podnijeti izvještaj o pomacima u smislu EU integracija, a govorit će i o napravljenim propustima

Šmit: Generalna skupština UN-a je ovog mjeseca. N. Šaljić / Avaz

E. Ć. / N1

3.4.2024

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) rekao je da će se obratiti na sjednici Generalne skupštine UN-a ovog mjeseca.

Šmit je to potvrdio u Pressingu na N1 televiziji. Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se priprema Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

- Razumijem da se ne radi o gledanju unatrag, nego da je nešto za budućnost da se nešto slično ne ponovi. Ono što želim ukloniti sa stola je strah bilo koga da će RS kao entitet nestati. Ne, uopšte. 

Ja sam garant opstanka i FBiH i RS, i Brčko distrikta i BiH. Bilo ko ko želi da ukine RS, mora da se suoči sa mnom. Ja moram braniti Dejtonski sporazum i ono što je u njemu navedeno. Nema straha, ja sam jedan od onih koji će prvi krenuti braniti strukture. Što se tiče Rezolucije UN-a, mislim da ima dovoljno vremena da se o tome razgovara - rekao je Šmit na pitanje o tome šta zna o pripremi Rezolucije.

Kako je kazao u Pressingu, Šmit će podnijeti izvještaj o pomacima u smislu EU integracija. 

- Također ću govoriti o propustima koje smo napravili u smislu povratka izbjeglica. Omladina odlazi, možemo izgubiti cijelu generaciju - poručio je Kristijan Šmit u Pressingu na N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.