DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Zvizdić: Dodikovi zaključci su puzajući državni udar, ne pristajemo na ucjene

Što se tiče zaključaka NSRS-a, ocijenio je da je riječ o aktima koji nemaju pravnu snagu – oni su potpuno neobavezujućeg karaktera

Denis Zvizdić. Fena

S. S.

2.4.2024

Dodikove izjave su ratnohuškačke, prijeteće, nagovještavaju moguće nove sukobe, zato sam i pozvao da se NATO snage rasporede u Brčko Distrikt. Zaključci NSRS-a neće biti razmatrani na Parlamentu i ne može se HDZ-ovim džojstikom upravljati Šmitom, kaže u intervjuu za Mrežu Federalne televizije dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Ukoliko SNSD blokira državne institucije, postoji mogućnost, kaže Zvizdić, da Šmit nametne zakon koji će onemogućiti plaće zastupnicima koji ne obavljaju svoj posao. Zvizdić govori i o getu za Bošnjake, crnim listama, rezoluciji o Srebrenici, zakonu o sudovima i Ustavnom sudu BiH.

- Nakon evropskog puta, i na unutrašnjem planu Bosni i Hercegovini će vrlo brzo "svanuti" - poručio je Zvizdić. 

Naglasio je da nema potrebe da se diže panika, ali isto tako, Dodikove izjave ne treba posmatrati kao bezazlene, imajući u vidu da je on javno, pred govornicom, rekao da smatra da je za Bošnjake dovoljno da žive na 25 posto teritorije BiH.

Izjave shvatiti ozbiljno

- Bošnjaci su autohtoni evropski narod, temeljni narod BiH, koji stoljećima živi na 100 posto teritorije BiH, i sada bi neki novi Milan Srškić, Garašanin, Draža Mihajlović, njih stavili u 25 posto getoizirane teritorije. Kako to Dodik misli uraditi, osim ako ne etničkim čišćenjem, masovnim zločinima, ili novim genocidom. Zbog toga te izjave treba shvatiti jako ozbiljno - one su ratnohuškačke, prijeteće, nagovještavaju moguće nove sukobe, i to je bio i jedan od razloga zašto sam pozvao NATO da se stacionira u Brčko Distriktu, a da se EUFOR strateški razmjesti na teritoriji BiH, posebno u mjestima povratka u istočnoj Bosni - objašnjava Zvizdić.

Prema njegovim riječima, secesija RS koju Dodik najavljuje je udar na Ustav BiH, odnosno - praktično državni udar.

- Od tog trenutka RS može postati samo privremeno okupirana teritorija ili Nagorno-Karabah na Balkanu. Naravno da se nalazimo u jednoj vrsti političke krize koju producira siti čovjek već godinama i koji mora imati odgovor koji će mu kazati da je to jedan opasan avanturizam iz koga najveće posljedice može izvući upravo RS, koju on tobože brani - smatra Zvizdić.

Izmjene Izbornog zakona

Kako je naveo, vlasti na nivou BiH su trebale i morale usvojiti tehničke izmjene Izbornog zakona. Kaže da je za to bilo dovoljno vremena.

- Jedini razlog zašto to nije urađeno je bilo neproduktivno insistiranje HDZ-a da se ubace i određene političke izmjene koje Trojka nije prihvatila – jer to se ne može raditi putem zakona, mora doći do promjene Ustava - tvrdi on.

Što se tiče zaključaka NSRS-a, ocijenio je da je riječ o aktima koji nemaju pravnu snagu – oni su potpuno neobavezujućeg karaktera.

- Neće biti provedeni, i ta vrsta ucjene da Parlamentarna skupština mora razmatrati ta pitanja – to se nikada neće desiti. Svaki predloženi zaključak je duboko antiustavan i u potpunosti je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma. Riječ je o puzajućem državnom udaru, odnosno antiustavnom djelovanju koje bi potpuno rastočilo ustavno-politički sistem BiH i nanijelo značajnu štetu državnim institucijama - rekao je Zvizdić.

Dodikov najveći je problem, navodi Zvizdić, činjenica da je Evropa konačno progledala poslije ruske agresije na Ukrajinu.

- Evropi je sve jasno. Ona je sada svjesna ekspanzionističkih namjera Rusije koje su usmjerene i prema Balkanu, tako da ta Dodikova ranija igra koju smo gledali 2007., 2011. ili 2016., u kojoj ucijeni EU, koja se onda povuče - ovaj put se to neće desiti. Neće ustuknuti pred Dodikovim ucjenama, kao što neće ni Trojka - poručio je Zvizdić.

Ako SNSD blokira državne institucije, dobar potez bi bio, smatra Zvizdić, da visoki predstavnik nametne zakon koji onemogućava isplatu plata zastupnicima u PSBiH koji ne obavljaju svoj posao.

- Pozivam ga, ako se krene u tu vrstu blokade, da to uradi. Odmah će predstavnici SNSD-a početi raditi. Imamo dobar primjer u sankcionisanim osobama koje su na crnim listama. Ne postoji ni jedna osoba iz RS koja je sankcionisana, a da nije u roku od para minuta dala izjavu da je ponosna na to, a sada slušamo cmizdrenje i kukanje. Ovo je ista ta priča - istakao je Zvizdić.

Rad sa partnerima

Osvrnuo se i na Dodikovu izjavu da će izbaciti trojku iz vlasti, a uvesti SDA.

- Mi smo već rekli da smo spremni raditi sa svim partnerima koji će raditi na napretku, razvoju i prosperitetu BiH na njenom putu evroatlantskih integracija. Ako to Dodik ne želi, onda mi nemamo šta više razgovarati s njim. Možda ćemo mi njemu postaviti ultimatum, da za sedam dana povuče sve zaključke - kazao je.

O burnoj reakciji HNS-a i HDZ-a na nametanje Izbornog zakona, kaže:

- Reakcija je potpuno neopravdana. Vladajuća koalicija je imala dovoljno vremena da usvoji tehničke izmjene Izbornog zakona, ali poznavajući namjere i želje HDZ-a - ta reakcija je i očekivana. To što neko podrazumijeva, da ako Schmidt ode par puta na kafu kod Plenkovića, da oni sa njim mogu upravljati na neki HDZ-ov džojstik – to ne ide tako - kategoričan je Zvizdić.

Komentirajući zakon u sudovima, naglasio je da apelaciono odjeljenje može biti samo – ili u Sarajevu, ili u Istočnom Sarajevu.

- Što se tiče nadležnosti, predstavnici trojke su hiljadu puta ponovili da nadležnosti neće biti smanjene i nikada nećemo podržati zakon o sudu u kojem bi bile smanjene nadležnosti Suda BiH. A ako SNSD to ne prihvata, to je njihova stvar i to nas ne interesuje - poručio je.

Izbacivanje stranih sudija

Kada je riječ o zakonu o Ustavnom sudu, smatra da "nije vrijeme za bilo kakve kardinalne promjene u sastavu i nadležnostima Ustavnog suda".

- Ta priča SNSD-a da treba izbaciti strane sudije – to nije obaveza BiH na putu evropskih integracija. To je apsolutna laž. Mi u ovom trenutku ne pristajemo na bilo kakvo izbacivanje stranih sudija. Nikada nećemo pristati na neko entitetsko ili etničko veto, odluke se moraju donositi većinom glasova - rekao je on.

Na kraju je dodao:

- Sasvim je normalno da UN kao svjetska vlada i svjetski parlament imaju svoj stav prema prvom genocidu koji je nakon Drugog svjetskog rata učinjen u Evropi. I potpuno je normalna stvar da Evropa na neki način želi da, s moralnog stanovišta, pokaže jedno veliko izvinjenje što je to dopustila, a i da svijet kaže da je na strani civilizacije i da se usvoji takva Rezolucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.