KRAJINOVIĆ ZA "AVAZ"

Velika promjena vremena u ponedjeljak, a nakon toga ljetne temperature

Očekujemo više sunca nego oblačnih dana, uz temperature koje će i dalje biti natprosječno visoke širom BiH, kaže Krajinović

Trebinje. P. Mucović

Meliha Smajkic

31.3.2024

U danima vikenda preovladava stabilno vrijeme uz obilje sunca širom BiH. Temperature zraka su, kako nam to kaže Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ-a, daleko iznad prosječnih za ovo doba godine i kreću se između 9 i 14 Celzijevih stepeni ujutro, a danju između 22 i 28 stepeni.

Obilje padavina

Krajinović je naglasio da je na sjeveru i sjeveroistoku Bosne najtoplije u našoj zemlji, pa su na tom području u danima vikenda, uz Neum i Mostar, ekstremno visoke vrijednosti.

- Padavine se očekuju u ponedjeljak, kada slijedi promjena vremenskih prilika. Uz frontalni sistem koji nam pristiže sa sjeverozapada i nosi obilje padavina, ova prašina koja se očekuje sa sjevera Afrike zamutit će atmosferu u dane vikenda. Međutim, s padavinama će se atmosfera očistiti i bit će prozračna. Obilne padavine će biti u Bosni i na sjeveru Hercegovine i bit će praćene udarima juga - kazao nam je Krajinović.

Krajinović: Zabilježeni rekordi. Facebook

Nakon te nagle promjene od utorka se očekuje, dodao je, stabilnije vrijeme.

- Očekujemo više sunca nego oblačnih dana, uz temperature koje će i dalje biti natprosječno visoke širom BiH, u Bosni ujutro od 5 do 10, u Hercegovini od 8 do 13 Celzijevih stepeni, a maksimalne u Bosni do 26, a u Hercegovini do 28 stepeni - kazao je bh. meteorolog.

Zabilježen rekord

Napomenuo je da se u aprilu očekuju dosta visoke temperaturne vrijednosti te da je u tom mjesecu zabilježen i rekord od 33,1 stepen, koji je izmjeren u Zenici 28. aprila 2012. godine.

- Dakle, u pogledu generalne slike predstojećeg mjeseca očekujemo iznadprosječne temperature od dva do tri stepena u centralnim i sjevernim pdoručjima, a na jugu pozitivna odstupanja će biti od jedan do dva stepena. U pogledu padavina prognozni modeli ukazuju na manje količine u odnosu na uobičajene - naveo je Krajinović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.