REAKCIJA STRANKE

SDA pozdravila odluku Šmita, ali i uperila prst krivice: Oni su pokazali da im nisu u interesu fer i pošteni izbori

Posebno pozdravljamo dio odluke kojom se presuđenim ratnim zločincima zabranjuje kandidovanje na izborima, naveli su iz SDA

SDA: Oglasili se nakon odluke Šmita. Fena

E. Ć.

26.3.2024

SDA pozdravlja odluku Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Chriustian Schmidt) da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

Ove izmjene će osigurati poštenije i transparentnije izbore, te spriječiti najveći dio zloupotreba na biračkim mjestima - saopćeno je iz SDA.

- Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane Visokog predstavnika bio je jedini mogući scenarij nakon što je vladajuća koalicija SNSD, HDZ i trojka opstruirala i praktično odbila njegovo usvajanje u Parlamentanoj skupštini BiH. Time su pokazali kome nisu u interesu fer i pošteni izbori.

Izražavamo žaljenje što trojka, SNSD i HDZ nisu podržali izmjene Izbornog zakona kojeg je ranije predložila SDA, jer bi se time izbjegla reakcija Visokog predstavnika, a integritet izbornog procesa riješio na sveobuhvatniji način.

Posebno pozdravljamo dio odluke kojom se presuđenim ratnim zločincima zabranjuje kandidovanje na izborima - poručili su iz SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.