DONACIJA

U saradnji sa RO "Merhamet", Država Katar osigurala ramazanske pakete za 900 povratničkih porodica u RS-u

Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Države Katar tradicionalno učestvuje u različitim vidovima podrške građanima BiH tokom ramazana

Pomoć porodicama - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Z. K.

26.3.2024

U saradnji sa Regionalnim odborom (RO) „Merhamet“ Banja Luka, Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Države Katar povodom svetog mjeseca ramazana osiguralo je 900 ramazanskih prehrambenih paketa za najugroženije povratničke porodice u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Na rubu egzistencije

S dubokom vjerom da je briga o ljudima osnovna misija vakufa, podjela paketa započela je na području Bosanske Dubice i Bosanske Gradiške, a do kraja ramazana volonteri „Merhameta“ posjetit će ukupno 22 općine, te obradovati 900 porodica koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Koristim priliku da se u ime RO „Merhamet“ Banja Luka zahvalim narodu Katara i Ambasadi Države Katar u Bosni i Hercegovini, koji su nam danas donirali 900 prehrambenih paketa i 900 vraća brašna, sa po 25 kilograma. Ovo je značajna donacija za Bošnjake manjeg bh. entiteta, veliki poklon u mjesecu ramazanu za povratnike koji žive na rubu egzistencije. Veoma dobro znamo da Bošnjaci u entitetu RS nemaju priliku da budu zaposleni u institucijama. „Merhamet“ shodno podršci naših donatora pokušava da zadrži Bošnjake na ovom prostoru, pa će ovo biti velika podrška za nas u ovom dijelu BiH - kazao je Jasmin Spahić, predsjednik Regionalnog odbora „Merhameta“ Banjoj Luci.

Uz upućene riječi zahvalnosti, direktor Spahić izrazio je nadu da će Država Katar nastaviti pomagati Bošnjake na ovom prostoru.

- Da zajedno radimo na opstanku povratnika u ovom dijelu BiH. U to ime, u ime svih korisnika koji su odbili ili će dobiti paket, veliko hvala - istakao je Spahić.

Bosanska Dubica nalazi se na samoj granici BiH sa Hrvatskom i Europskom unijom (EU). Prije rata na ovom području živjelo je oko 6.500 Bošnjaka i nekoliko stotina Hrvata. Prema popisu 2013. godine, ovdje je registrirano 2.168 Bošnjaka, te 273 Hrvata. Međutim, procjenjuje se da u ovom gradiću danas stvarno obitava oko 700 Bošnjaka.

Mnogi od njih su u teškom socijalnom statusu.

- Ova donacija mi mnogo znači zbog toga što imam bolesnu i nepokretnu majku, ja ne radim, jer i sama imam zdravstvenih problema. Imamo kredite. Izvor života i nadu koju nam daje „Marhamet“ je velika podrška nama manjinama. Manjine su manjine, ma gdje bili. Ovdje u RS-u, ili u Federaciji BiH. Ljudima treba pomoći, treba dati nadu, a to nam pruža „Merhamet“. Donacija Katara je divna gosta koja me je prijatno iznenadila - istakla je Dijana Kasapović.

Mnogo zahvalni

Riječi zahvalnosti za ramazanski paket uputila je i Ismeta Spahalić koja živi u trošnoj bosanskoj kući u Bosanskoj Dubici. Veli da im ovakva podrška mnogo znači.

Na području Bosanske Gradiške volonteri „Merhameta“ ramazanske pakete su uručili, uz ostale, i porodici Mustafe Mustafija u mjestu Orahova.

- Danas smo se okupili da uručimo donaciju vlade, naroda Katara. Puno se zahvaljujemo jer je ovo značajno za naše stanovnike-povratnike, koji su siromašni i nisu u stanju da privređuju. Ova podrška im posebno dobro dođe uz ramazan i Bajram. Hvala narodu Katar i svima koji dijele - kazao je, uz ostalo, Huremović.

Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Države Katar tradicionalno učestvuje u različitim vidovima podrške građanima Bosne i Hercegovine tokom mjeseca ramazana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.